Събота,

Енергийният министър: Газът поскъпва от следващата седмица

От: СТАНДАРТ -
367
Енергийният министър: Газът поскъпва от следващата седмица
A
A
A

Газът поскъпва още следващата седмица. Това съобщи енергийният министър Александър Николов в интервю за БНТ. Но допълни, че крайната цена зависи от енергийния микс и е рано да се каже с колко точно ще скочи синьото гориво.

България е отказала да плаща на „Газпром” в рубли, защото само от смяната на валутата газът е щял да поскъпне с 11 на сто, каза Николов.

Проблемът е в зависимостта на Европа от доставките на газ от Русия, коментира министърът.

На въпрос дали лично той е взел решение да не подписва анекса с "Газпром", Николов заяви:   По никакъв начин не съм имал нужда от съвет от който и да е. "Булгаргаз" спази всички възможни дипломатически изисквания. Няма как на каквато и разумна основа да се подпише онова, което дойде от "Газпром". Първо - защото съдържа елементи, които са неприемливи, второ - защото поставя България в незавидно положение. Трето - защото който и да разпише това нещо, той е потенциален клиент на прокуратурата. Четвърто - защото ако се разпише това нещо, означава изключително тежки финансови последици за "Булгаргаз", обясни Николов.

Българската страна не е нарушила каквато и да е клауза - категоричен е министърът.

Имахме среща в Брюксел, следва среща на 2 май между всички енергийни министри. Основната тема ще бъде какви действия ще предприемат различните държави. Зависимостта на Австрия и Германия е доста по-различна от българската, обясни министър Николов. Очаквам да има единна позиция на ЕС, съобщи още Николов.

Много е лесно да се спекулира с цените. "Булгаргаз" прави всичко възможно да осигури конкурента цена, заяви Николов.

Частично, количествата, които не се консумират в Гърция, остават в България. Това са излишъци и съвсем нормално е, ако цената им е конкурентна, "Булгаргаз" да се възползва от тях, обясни Николов.

От следващата седмица газът у нас ще бъде по-скъп, в зависимост какво ще успеем да договорим с Азербайджан, каза Николов.

Според него обаче, средносрочно до дългосрочно, цената на газа в европейския регион ще намалява. В момента се изследват системите на консумация и зависимостта на електрическа енергия. Когато миксът се погледне на регионално ниво, а не на национално, това променя драстично системата, смята енергийният министър.

На ниво количества природен газ в България, не следва да се очакват нарушения в доставките. Цената зависи от "Газпром" на ниво Европа, обясни Николов.

Спекулацията с поведение на държавно дружество, нагнетяване на напрежение, е изключително излишно, заяви Николов в отговор на въпроса дали е възможно цената на газа да се повиши с 35%.

Бизнесът не ни изнудва, категоричен бе енергийният министър.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички