Енергийният министър: Газът поскъпва от следващата седмица

Бизнесът не ни изнудва, каза министърът

Енергийният министър: Газът поскъпва от следващата седмица | StandartNews.com

Газът поскъпва още следващата седмица. Това съобщи енергийният министър Александър Николов в интервю за БНТ. Но допълни, че крайната цена зависи от енергийния микс и е рано да се каже с колко точно ще скочи синьото гориво.

България е отказала да плаща на „Газпром” в рубли, защото само от смяната на валутата газът е щял да поскъпне с 11 на сто, каза Николов.

Проблемът е в зависимостта на Европа от доставките на газ от Русия, коментира министърът.

На въпрос дали лично той е взел решение да не подписва анекса с "Газпром", Николов заяви:   По никакъв начин не съм имал нужда от съвет от който и да е. "Булгаргаз" спази всички възможни дипломатически изисквания. Няма как на каквато и разумна основа да се подпише онова, което дойде от "Газпром". Първо - защото съдържа елементи, които са неприемливи, второ - защото поставя България в незавидно положение. Трето - защото който и да разпише това нещо, той е потенциален клиент на прокуратурата. Четвърто - защото ако се разпише това нещо, означава изключително тежки финансови последици за "Булгаргаз", обясни Николов.

Българската страна не е нарушила каквато и да е клауза - категоричен е министърът.

Имахме среща в Брюксел, следва среща на 2 май между всички енергийни министри. Основната тема ще бъде какви действия ще предприемат различните държави. Зависимостта на Австрия и Германия е доста по-различна от българската, обясни министър Николов. Очаквам да има единна позиция на ЕС, съобщи още Николов.

Много е лесно да се спекулира с цените. "Булгаргаз" прави всичко възможно да осигури конкурента цена, заяви Николов.

Частично, количествата, които не се консумират в Гърция, остават в България. Това са излишъци и съвсем нормално е, ако цената им е конкурентна, "Булгаргаз" да се възползва от тях, обясни Николов.

От следващата седмица газът у нас ще бъде по-скъп, в зависимост какво ще успеем да договорим с Азербайджан, каза Николов.

Според него обаче, средносрочно до дългосрочно, цената на газа в европейския регион ще намалява. В момента се изследват системите на консумация и зависимостта на електрическа енергия. Когато миксът се погледне на регионално ниво, а не на национално, това променя драстично системата, смята енергийният министър.

На ниво количества природен газ в България, не следва да се очакват нарушения в доставките. Цената зависи от "Газпром" на ниво Европа, обясни Николов.

Спекулацията с поведение на държавно дружество, нагнетяване на напрежение, е изключително излишно, заяви Николов в отговор на въпроса дали е възможно цената на газа да се повиши с 35%.

Бизнесът не ни изнудва, категоричен бе енергийният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай