Екзакта: 5 партии в парламента при избори сега

Екзакта: 5 партии в парламента при избори сега | StandartNews.com

София. Ако изборите са днес, резултатите ще са: ГЕРБ – 26%, а БСП – 15, ДПС – 7%, Реформаторския блок – 6%, България без цензура – 5%, АБВ – 3%, НФСБ и Атака по 2%. Това показва проучване на Екзакта Рисърч, представено от нейния директор Лидия Йорданова.

По думите й ГЕРБ повишава електоралната си подкрепа с 2%, а БСП бележи спад с пет пункта, съобщи "Фокус".

Смяната на лидера на БСП ще повлияе много за това нагоре или надолу ще тръгне партията, коментира още Йорданова. Левицата има конгрес в неделя, на който трябва да бъде избран нов лидер на мястото на Сергей Станишев.

ДПС може да качи над 10% процента при предстоящи избори, смята още Йорданова.

Шест на сто от българите смятат, че ГЕРБ и БСП могат да си партнират. 19% очакват самостоятелно правителство на ГЕРБ. Половината от тях са симпатизанти на ГЕРБ. 15% посочват, че кабинетът ще е съставен от ГЕРБ и Реформаторския блок. 8% са за ГЕРБ и ДПС, а според 7% следващият кабинет е съставен от ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ.

За последната година парламентът губи 17% от одобрението си и добавя 18% неодобрение. Рекордно нисък е делът на българите, които в момента подкрепят работата на Народното събрание – 8.5%. Това са главно част от симпатизантите на БСП и на ДПС. За сравнение-последният рейтинг на 41-вото НС беше 16%, се посочва в изследването.

За последната година кабинетът губи 15% одобрение и качва също толкова-15% неодобрение. Правителството на Пламен Орешарски след една година управление е одобрявано от 17%. Три четвърти от българите не одобряват кабинета седмица преди оставката му.

През последната година прокуратурата губи 10% одобрение, а неодобрението към нея нараства с 8%. Със 7% нараства неодобрението и към работата на съда, но тук спада на одобрението е двойно по-малък от този при прокуратурата.

Одобрението към кмета на София Йорданка Фандъкова е 52%. 51% одобряват работата и на българския еврокомисар Кристалина Георгиева.

Президентът Росен Плевнелиев е трети в класацията на одобряваните политици с подкрепа от 39%. На четвърто място по одобрение е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с 36%, а пети е Георги Първанов с 32%.

В средата на юли 2014 г., 69% от българите заявяват, че одобряват членството на страната ни в ЕС. Този дял е с 6% по-малък в сравнение с началото на 2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай