Експерт посочи голям капан за правителството

Полицейските стачки може да станат сериозен проблем

Експерт посочи голям капан за правителството | StandartNews.com

От средата на 90-те години няма българско оръжие, което да е нарушило контрола, каза пред БНР Тихомир Безлов, главен експерт в програма „Сигурност” на Центъра за изследване на демокрацията.

„Особено по време на сирийско-иракската криза, кризата с „Ислямска държава“, България се оказа много ефективна в износа си. Ние се превърнахме в най-големия износител на специална продукция в Източна Европа. Износът достигна някъде 1 200 000 000 при, да кажем, 2012-2013 г. 250 000 000 евро.

Огромен скок направи българският износ, което като цяло е проблем за Русия, защото ние се конкурираме с тях на същите пазари. Това са стари съветски образци оръжия, които са ефективни, евтини и ги изнасяме от Индия до Латинска Америка“, посочи Безлов. В ЕС България е най-симпатизиращата на Путин страна, припомни социологически изследвания анализаторът.

Безлов е на мнение, че с вчерашните си действия за признаване на Донецк и Луганск руският президент е показал едно по-малко зло.

„Защото имаше опасения, че може да има една много тежка война, най-голямата след 1945-а година. Очаквано в много отношения развитие и в някакъв смисъл много малко можеше да се направи срещу това.“По темата за протестите в МВР и недоволството в сектор Сигурност Тихомир Безлов коментира, че „при положение, че се раздават с камиони пари, МВР служителите и те очакват вдигане на заплатите“ на фона на рекордната инфлация, която ще продължи.

„Полицейските стачки могат да бъдат много голям проблем за новото правителство. Трябва да се съобразяваме с възможностите на различните професионални групи. В тази ситуация на няколко кризи една в друга не е добре да се стига до напрежение и конфликти между системите. Това, което ми прави впечатление от 7-8 години е, че полицейските протести са все по-големи и по-добре организирани.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай