Експерт на БСП-София със сразяваща оценка за тока

Станислав Младенов: Държавата няма методика за оценка и изплащане на помощите за ток за бизнеса

Експерт на БСП-София със сразяваща оценка за тока | StandartNews.com

Служебното правителство може да вземе решение, ако чакаме редовно, за да ги отпусне, рискуваме поредица от фалити и галопираща инфлация, предупреди кандидатът за народен представител от листата на "БСП за България" в 25-и МИР

Държавата все още няма методика за оценка и изплащане на помощите за бизнеса за високите цени на електроенергията. Това каза кандидатът за народен представител с №103 в листата на "БСП за България" за 25-и МИР Станислав Младенов, който е и експерт в Съвета по икономика в Столичната градска организация на социалистите. Той е категоричен, че този проблем трябва да бъде разрешен много бързо, тъй като има опасност да доведе до поредица от фалити и галопираща инфлация.

"Не е необходимо да чакаме сформиране на редовно правителство, което да отпусне помощите. Това може да стане и с решение на служебното", обясни Младенов.

Той показа две фактури за месечното потребление на ток от едно средно българско предприятие за април и октомври тази година. В тях ясно се вижда разликата в цената на електроенергията. За април цената на мегаватчас е 127 лева, а за октомври тя вече е 384 лева.

"Увеличението е три пъти в рамките на 6 месеца. И е непосилно за българската индустрия. В това предприятие в момента работят 220 души. Част от тях може да останат без работа, ако предприятието не успее да се справи с разходите си. А за да го направи, ще трябва да увеличи себестойността на продукцията, която произвежда. Това пък неминуемо ще доведе до огромна инфлация", коментира той.

Младенов адмирира решението на служебното правителство да подпомогне енергийно интензивните сектори в българската икономика със 110 лева за мегаватчас изразходвана електроенергия. Но критикува остро факта, че на този етап решението остава на думи и на практика е само едно добро пожелание.

"Изключително обезпокоително е това. Тези 110 лева все още не са стигнали до българския бизнес. А още по-лошото е, че няма методика, по която това да се случи. Не е ясно дали тези средства ще бъдат давани на ЕРП-тата или първо ще бъдат плащани на българските предприятия, а след това ще бъдат реимбурсирани. Факт е, че методика за оценка и за изплащане на тези помощи все още няма. Това изключително много ме смущава. Ако чакаме да минат изборите, а след това да бъде сформирано редовно правителство, за да бъде определена тази методика, забавянето става огромно. А предприятията си получават сметките всеки месец и са длъжни да ги плащат", коментира кандидатът за народен представител от "БСП за България".

Според Станислав Младенов, единствено бързи действия на служебното правителство и след това разум от страна на партиите при съставяне на редовно, както и смели и точни експертни мерки, биха довели до предотвратяване на очертаващите се през следващата година много тежки последствия от струпването на кризи в държавата - здравна, енергийна, икономическа и социална.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай