Вторник,

Експериментират с електронното гласуване до 2023

От: Рачо Рачев -
A
A
A

ЦИК е готова с пътна карта за дистанционно електронно гласуване. Пътната карта е за период от 2020 до 2023 г. и в нея са разписани основните стъпки, които ЦИК ще предприеме, съобщи говорителят на Комисията Александър Андреев.

В пътната карта са разписани основните стъпки, които ЦИК ще следва да предприеме, за да може осъществи експерименталното дистанционно електронно гласуване. То трябва да бъде проведено в три избора, включително и в частични избори.

"Въз основа на тези избори и резултатите от тях ЦИК ще следва да изработи анализ, с който да установи какви са предизвикателствата пред електронното дистанционно гласуване и в тази връзка вече и да прецени законодателят дали то да бъде въведено в изборите. Като първоначалният етап – това е изработването и одобряването вече на техническото задание, тъй като може би знаете ЦИК е партньор на Държавната агенция за електронно управление в един проект, който е финансиран от ЕС, в рамките на добро управление по изграждане на системата за дистанционно електронно гласуване", поясни Андреев.

Пътната карта обхваща периода от 2020 до 2023 г. Очаква се на първо място да бъде изградена системата, за да се проведат експерименталните гласувания в рамките на предстоящите следващи избори и по този начин да се установят резултатите от експерименталното дистанционно електронно гласуване.

В края на пътната карта се очаква да има положителен резултат, въз основа на който да се изготвят препоръки към законодателя, допълват от ЦИК.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички