Четвъртък,

Екшън в парламента за бюджета. Какво става с пенсиите?

От: СТАНДАРТ -
59630
Екшън в парламента за бюджета. Какво става с пенсиите?
A
A
A

Разгорещени дебати в парламента се очакват днес. На извънредно заседание депутатите ще гледат на първо четене закона, в който удържава действието на бюджета, предаде репортер на БНР.

Текстовете са подготвени от финансовото министерство с аргумента, че служебният кабинет няма право да предлага политики, каквито биха залегнали в изцяло нови закони за бюджетите на Здравната каса, държавното обществено осигуряване и за държавния бюджет.

Въпреки недоволството на синдикатите, в текстовете е записано, че се запазва размерът на минималната работна заплата от 710 лева догодина. Максималният осигурителен праг остава 3 400 лева, а пенсиите ще бъдат осъвременени по швейцарското правило от 1 юли с 12 на сто, ако няма нов приет закон.

Удължителният закон може да действа и държавата да функционира нормално дори ако има избори през юли, заяви министърът на финансите Росица Велкова.

"Тъй като ще реализира и икономия в разходите през 2022 г., до юни месец бихме могли да се справим със средствата, които са от фискалния резерв и тегленето на дълг за рефинансиране на плащането.", каза Велкова, цитирана от БНР.

Управителят на БНБ Димитър Радев предупреди, че е необходимо синхронизиране на паричната политика на покачване на лихвите с фискалните, т.е. да се върви към консолидация. В противен случай можем да се изправим пред ликвидни ограничения.

"Аз мисля, че не трябва да допускаме ситуация, в която Министерството на финансите ще изпадне в ситуация да избира между лоши и по-лоши решения."

Ако не затегнем харчовете от хазната, "има реален риск финансовите пазари да ни накажат, заяви Радев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com