ЕК дава оценка за напредъка на България

ЕК дава оценка за напредъка на България  | StandartNews.com

Брюксел. Доклад за напредъка на страната ни ще бъде представен днес от Европейската комисия (ЕК). Очакванията са текстът да бъде силно критичен. „Диагнозата остава същата, лечението зависи от реакциите – на властта, политици, институции, обществото" – около това мнение се обединиха Антоанета Приматарова от Център за либерални изследвания и Юлиана Николова – бивш директор на Европейски институт и преподавател.

„ЕК бърка в раната ни за пореден път – ние тези неща си ги знаем, ние нищо ново няма да прочетем. За съжаление все имаме нужда отвън някой да ни казва проблемите – всичко добро, което се е случило, е било под външен натиск. Жалко е, но и гражданското общество като че ли разчита на този натиск. Факт е, че механизмът остава. Миналата година имаше надежда, че ще ни оставят да натрупаме резултати – но такива няма и затова механизмът ще остане в действие", заяви Приматарова.

В текста са посочени конкретни мерки за подобряване работата на правосъдната система, както и въпроси за правовата държава от общ характер. Механизмът за сътрудничество и проверка бе въведен за България и Румъния след приемането ни преди 7 години заради незадоволителното функциониране на правораздавателната система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай