Единодушно! Решиха окончателно за "Държавна петролна компания"

Дискусията беше прекъсната вчера и продължи днес

Единодушно! Решиха окончателно за "Държавна петролна компания" | StandartNews.com

Единодушно, със 190 гласа, парламентът гласува окончателно на второ четене да бъде закрито държавното предприятие „Държавна петролна компания” с промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси. 

Първото четене беше вчера, веднага след това депутатите започнаха обсъждането на законопроекта и на второ четене в залата, но поради изтичане на пленарното време, дискусията беше прекъсната и продължи днес – почти два часа, предаде БТА.

Направените анализи сочат, че съществуването на „Държавна петролна компания” е напълно необосновано от гледна точка защита на държавния интерес, икономическата логика и защитата на конкурентния пазар на горивата в България, заявява бившето вече служебно правителство и вносител на промените в мотивите си. Участието на държавното предприятие на свободния пазар на горивата не е обусловено от идентифициран „провал“ на пазара, който да налага държавна намеса, се казва още в мотивите. 

В срок от седем дни от влизането в сила на закона министърът на икономиката и индустрията открива процедура по ликвидация, освобождава членовете на Управителния съвет, назначава ликвидатор и определя възнаграждението му, гласува парламентът.

С други приети текстове се определи, че съхраняването и опазването на военновременните запаси ще се извършва от Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ или ще се възлагат от нея чрез договори на търговци и организации, определени от агенцията на конкурсен принцип.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай