Е29 млрд. за България, 200 млн. - за Северозапада/ВИДЕО/

Получаваме 8 млрд. евро грант заради коронакризата

Е29 млрд. за България, 200 млн. - за Северозапада/ВИДЕО/ | StandartNews.com
  • 29 милиарда евро за България, един милиард лева повече получава страната ни
  • За първи път над 200 млн. евро ще бъдат дадени за изостаналите райони като Северозапада
  • Курц с изказване като премиер на България

8 млрд. евро грант ще получи България от ЕС. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в извънредно включване от ЕС след края за рекордно дългата среща на лидерите за бюджета на съюза.  Те са предвидени преодоляване на социално-икономическите последици от коронакризата.

ВИЖ ОЩЕ: 8 млрд. евро грант от ЕС за България /ВИДЕО/

29 милиарда евро ще са средствата за България в следващите години. Парите са с над 1 милиард лева повече, при положение, че бюджетът на съюза бе намален с 62 милиарда, подчерта Борисов.

Лидерите на ЕС постигнаха компромис. Снощи в полунощ се разбрахме - на 390 млрд. евро паднаха грантовете, на 36 млрд. - заемите. Всичко беше пренаписано, разказа премиерът. И призна: "Беше истинска война какво да бъде съотношението между грантове и заеми". "Ходих до 11-ия етаж, напред назад, но се вкара точка 67, в която за първи път над 200 млн. евро ще бъдат дадени за изостаналите райони като България”, каза още той. И добави: „Те са за слабо развитите ни райони – за Севера и Северозапада. За да може да има по-голяма конкурентноспособност“.

"Ей затова заслужавам да ми се иска оставката. На тези, които днес това ще се упражняват, това да го знаят. 29 млрд. евро идват към България в следващите години", подчерта Борисов. "Важно е, че успяхме да договорим запазване на нивото за кохезионната политика, където са заложени 9 млрд. евро (с 800 млн. евро повече от настоящето). Това е важно за постигане на основните ни цели конкурентноспособност и растеж", каза още премиерът.

"Шарл Мишел и канцлерът Меркел показаха, че са истински приятели на България. Те настояваха за тези пари за нас и ни оказаха огромна подкрепа, както и австрийският ми колега Себастиан Курц. Той направи изказване пред колегите, сякаш той е премиер на България. Каза, че държи България да получи тези 200 млн. евро. Аз блокирах към 4 часа решенията по тая тема", каза Борисов. И обяви, че лидерите цяла нощ не са спали, а личният му рекорд по пиене на кафета вече е непобедим.  

">

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай