Джонатан Алън с три препоръки към политиците ни

Най-важна е прозрачността на парите за партиите, твърди посланикът на Великобритания

Джонатан Алън с три препоръки към политиците ни | StandartNews.com

София. Посланикът на Великобритания у нас заяви пред Нова телевизия, че партиите в България не са успели да върнат доверието на хората.

"От протестите ми направи впечатление, че всички бяха не само срещу една партия, а срещу всички. И срещу БСП, и срещу ГЕРБ. Но от другата страна никой не предложи конкретни мерки, за да върне доверието в политиците. Още очаквам програма за реформи", заяви британският дипломат. За протеста и контрапротеста на 4 септември в първия ден на новия политически сезон, той отговори лаконично: "Изглежда, че всеки автобус в България беше ангажиран за една партия или друга."

Подчертавайки, че няма претенции за роля във вътрешната ни политика, Джонатан Алън препоръча три приоритетни реформи, вземайки предвид опита в родината си.

"На първо място е необходимо демонстриране на прозрачност. Не виждам защо не бъдат публикувани всички разходи в политиката. Така е в моята страна", посъветва Алън. След това той вметна, че Съдебната система трябва да засили законите срещу корупцията, които били доста по-леки спрямо тези в другите европейски държави.

Втората спешна реформа, посочена от Алън, засяга регулаторите. Той е категоричен, че независим орган трябва да контролира кой финансира партиите и как те харчат парите си.

Третата предложена за реформа засяга именно регулаторите. Според него някои от вече съществуващите комисии не изпълняват стриктно задълженията си. Като пример Джонатан Алън посочи парламентарната Комисия по енергетика. "Енергийната комисия не изглежда много независима, щом смени четирима председатели за кратко време", каза Алън и се възмути, че често решенията на подобни комисии следват тясно позициите на управляващата политическа сила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай