Джамбазки дава премиера на прокурор! Скандална причина

Заради преговорите за Македония

Джамбазки дава премиера на прокурор! Скандална причина | StandartNews.com

Това е национално предателство! Нещо повече – това е квалифициран състав от Наказателния кодексБългарският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки сигнализира Прокуратурата на Република България за извършване на престъпление, описано в Наказателния кодекс, от страна на министър-председателя Кирил Петков. Сигналът се основава на Глава първа от Наказателния кодекс на Република България за умишлена вреда на републиката.

Като мотив за подадения сигнал Джамбазки посочва участието на народния представител Станислав Балабанов в предаването „Лице в лице“ по BTV днес. В него депутатът показва в ефир бележка, която, по негови думи, е написана от Кирил Петков. Става дума за лист хартия, откъснат от служебните тефтери на Министерски съвет, върху който Петков е разписал идеите си относно допускането на Република Северна Македония до започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз, заобикаляйки утвърдената официална позиция на Република България.

„Предвид факта, че има гласувана рамкова декларация на Народното събрание, която утвърждава наложената от Република България официална позиция, както и предвид потвърждаването на същата тази позиция от страна на Консултативния съвет за национална сигурност, смятам, че с действията си господин Кирил Петков е извършил състава на престъплението по чл. 103, пр. 1, раздел II, Глава първа от Наказателния кодекс, гласяща следното: „Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9“, аргументира сигнала си до Прокуратурата съпредседателят на ВМРО.

Ангел Джамбазки настоява още главният прокурор на България да използва настоящия сигнал като законен повод за образуване на досъдебно производство срещу Кирил Петков. В сигнала си той изтъква, че министър-председателят трябва да бъде привлечен, за да има правна възможност да даде обяснения дали е направил опит да извърши умишлени действия, с които да увреди интересите на Република България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай