Дясната ръка на Митрофанова изгоря. Кой е изгоненият шпионин?

Нови разкрития по шпионската афера

Дясната ръка на Митрофанова изгоря. Кой е изгоненият шпионин? | StandartNews.com

България гони още един руски шпионин. Както „Стандарт” вече съобщи, главна прокуратура уведоми вчера МВнР за извършването на нерегламентирана разузнавателна дейност от страна на дипломатически служител на посолството на Руската федерация у нас.

"Посоченият дипломатически служител е осъществявал на територията на страната дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

МВнР връчи нота с която дипломатическия служител се обявява за персона нон грата, като му се дава 72-часов срок да напусне страната",  съобщиха от Министерството на външните работи.

Изгоненият е дясната ръка на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова. Евгений Тюсин е името на руския дипломат, обявен за персона нон грата от Министерството на външните работи, съобщи бТВ. Той е с ранг първи секретар в мисията на руската федерация.

През 2019 г. друг представител на посолството на Русия със същия ранг също беше изгонен заради нерегламентирана разузнавателна дейност, която той осъществявал около година.

Заради дипломатическия си имунитет служителите на мисиите зад граница не могат да бъдат съдени, но когато са обвинени в шпионаж, приемащата страна ги гони.

На 18 март България изгони 10 руски дипломати, като това предизвика остра реакция от страна на посланик Елеонора Митрофанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай