Дянков пак поряза чиновниците

Администрацията без коледни, за пенсионерите още има шанс

Дянков пак поряза чиновниците | StandartNews.com

Бургас. За пореден път финансист номер 1 поряза родната администрация. Чиновниците със сигурност няма да получат коледни добавки, за пенсионерите още има някакъв шанс. Това стана ясно от думите на финансовия министър Симеон Дянков в Китен.

"В никакъв случай държавните служители няма да получат 13-ти заплати, откакто аз съм министър, никога не са давани и никога няма да се дават. На тях им се плаща, за да си вършат работата", отсече Дянков. Той беше малко по-мек за вероятността възрастните хора да получат коледни надбавки към пенсиите си.

"Завършихме септември за първи път от 2008 г. с излишък, октомври също бе добър месец - по предварителни данни ще имаме балансиран бюджет. Ако и ноември е добър, може би ще има възможност за коледни надбавки за пенсионерите, каза Дянков. Той обаче обясни, че разчети още не са правени.

"Аз обмислям, само като имам парите, така че това ще се говори през първата седмица на декември", поясни забавянето Дянков. Според него за коледните добавки ще отидат няколко десетки милиона, тъй като пенсионерите са много - 2 150 000

"Това е значителна бройка - така че винаги, когато става въпрос за увеличаване на пенсии – дали надбавки или постоянно увеличаване, както правим от следващата година с 9.8%, това е значителна сума", каза Дянков.

Не е ясно дали това означава, че финансовият министър обмисля да даде коледни добавки на всички пенсионери. Социалният министър Тотю Младенов обеща бонуси да се дават само на най-бедните пенсионери, ако останат пари в бюджета.

Напрактика средства би трябвало да се намерят. причината е, че от НОИ отчитат постоянно икономисани пари от пенсии. До края на септември бяха спестени около 60 млн. лв. Така че при добра воля на управляващите, би трябвало да има добавки поне за най-бедните възрастни хора.

Докато българските управници все още се чудят дали и какви надбавки ще получат пенсионерите, в бедстваща Гърция стана ясно още миналия месец. Там възрастните хора, които са работили в държавния сектор ще имат бонус за Коледа от 400 евро.

Освен че българите имат ниски пенсии, те и все по-трудно ги получават. 14 хиляди не са успели да се пенсионират  заради затягането на правилата. От началото на 2012 г. мъжете, работещите при условията на най-масовата - трета категория труд, - се пенсионират на 63 години и 4 месеца, а жените - на 60 години и 4 месеца.

През първите 9 месеца на годината новите пенсионери у нас са близо 59 хиляди или с около 14 000 по-малко спрямо същия период на миналата година, показват данните на НОИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай