Дянков пак обяснява за коледните на пенсионерите

Дянков пак обяснява за коледните на пенсионерите | StandartNews.com

София. Финансовият министър Симеон Дянков ще даде разяснения за коледните надбавки на пенсионерите, които в крайна сметка те не получиха. Към него има въпрос по казуса, на който се очаква той да отговори по време на парламентарния контрол.

След новогодишните празници Брюксел размаха пръст на Дянков за празничните бонуси на хората от третата възраст. В официално изявление на Европейската комисия се опровергава негово твърдение отпреди Нова година, че липсата на средства за коледни надбавки за възрастните хора в България е заради забавени плащания по линия на европейските структурни фондове.На 10 януари в свое съобщение Комисията обяснява, че "не съществува връзка между коледни надбавки и Кохезионния или структурните фондове". "Решенията във връзка със социалните плащания на пенсионерите са изключителна компетенция на съответната държава членка и не зависят от сумите, които ЕК възстановява в рамките на Кохезионния или структурните фондове", припомни Брюксел. В съобщението се уточнява, че тези суми се изплащат въз основа на представени от държавата членка заявления за междинно плащане за сертифицирани допустими разходи.

"Разбира се, че има връзка. При европейските програми авансовите плащания се правят от фискалния резерв. В бюджета това се отразява като дефицит на касова основа до момента, в който не се направят окончателните плащания от Брюксел", коментира вицепремиерът Симен Дянков.Той припомни, че този показател по закон за 2012 г. трябваше да е 1.1 млрд. лв. и ако от Брюксел не бяха направили окончателните плащания до края на годината, дефицитът щеше да мине заложения по закон. Очакваха се плащания за около 800 млн. лв. 

"За да запазим фискалната рамка такава, каквато е по закон, трябваше да се застраховаме и да предвидим и възможността тези пари да бъдат преведени и следващата година", поясни Дянков. Той посочи, че чиновниците от време на време грешат, европейските - също. "Приемам техните коментари като грешка от тяхна страна", подчерта още той.

Пенсионерите няма да получат и следколедни добавки, стана ясно преди дни. Финансист №1 беше категоричен, че ще следва бюджета за 2013 година и за него е важно по никакъв начин да не нарушава закона за държавния бюджет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай