Петък,

Дянков каза каква пица е новият бюджет

От: СТАНДАРТ -
935
Дянков каза каква пица е новият бюджет
A
A
A

Бюджет 2022 бе приет от депутатите в ресорната парламента комисия, които до късно снощи спореха по него.

Бюджетът е охолен, коментира днес за Нова тв бившият финансов министър в първия екип на Борисов Симеон Дянков.

„Ако бях в ресорната комисия, бих казал „да” на Бюджет 2022. Това е бюджет, който очакваме от няколко месеца. Добре, че вече е на масата в парламента. Дава се много - това е един охолен бюджет. Министър Асен Василев има мнение, че държавата, ако дава повече пари - ще е по-добре за икономиката. Може би е прав. Да видим дали ще е така в идната година. Но определено парите по много пера са значително повече”, заяви той.

Дянков коментира твърдение на настоящия финансов министър, според което, благодарение на консервативната и „постна” финансова политика икономиката на страната е на настоящото ниво: „Министър Василев има по-различни позиции относно харченето на държавни пари. Не само от мен, но и от повечето финансови министри на България. Неговата основна идея е с този бюджет, а и с актуализацията, която предстои в средата на годината, че колкото повече пари харчи държавата - толкова по-добре за икономиката. В нормална държава това е наистина така. Но не трябва да се забрави корупцията, която в България често идва с харченето на държавни пари”, обясни той.

Дянков предупреди: „Ако това правителство не успее много бързо да се справи с тази корупция, ще видим обратен ефект. Колкото повече харчи държавата, толкова по-зле върви икономиката”, категоричен е той.

Бившият финансов министър коментира и основния приоритет на правителството - за справяне с корупцията: „По-скоро засега виждаме някои амбициозни пожелания, отчасти наивни. Почти всяко правителство в България през последните години идва с тази идея да се намали корупцията. Ако помните, 2009 г. и нашето правителство, начело с Бойко Борисов, дойде точно с идеята да се размразят европейски фондове за инфраструктура и да се започне да се харчи по друг начин. А сега виждате това правителство - то се занимава точно с г-н Борисов и казва, че не е направено достатъчно. Надявам се, че този кабинет ще успее, но може би трябва по-малко да се говори и повече да се действа”, уточни Дянков.

Той смята, че ще е грешка, ако правителството с всеки бюджет наддава за минимална пенсия и работна заплата. „В последните няколко години поредни правителства - временни и постоянни, доста объркаха пенсионния модел. Хората с по-голям трудов стаж и по-големи заплати започват по-малко, отколкото им е дължимо. А само най-ниските пенсии се вдигат - няма как този модел да проработи в бъдеще, без увеличение на някои данъци”, обясни бившият финансов министър.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички