Две бомби в държавата: Фалит и заговор

"Цецо от Белград" предлагал неограничено финансиране за отстраняване на Гешев

Две бомби в държавата: Фалит и заговор | StandartNews.com

Две бомби гръмнаха в средата на предизборната кампанията - фалит и заговор.

След като Бойко Борисов два дни призоваваше служебния кабинет да огласи финансовото състояние на държавата, в медиите услужливо изтече таен доклад на финансовото министерство, според който България е пред фалит, доходите трябва да бъдат замразени и съществува вероятност за заем от МВФ. Оказа се, че това е възможно най-черния сценарий, за който предупреждава екипът на Росица Велкова. Но тревожните тенденции са факт. Страната ни е пред свръхдефицит и за да бъде преодолян, екипът на МФ планира край на евтините пари на калпак и вкарване на разходите във финансов борд.

Още не отшумяла тревогата около хазната, втора бомба разтресе България. Главният прокурор Иван Гешев разкри заговор, в който участват банкерът беглец Цветан Василев, бизнесмените Пламен Бобоков и Красимир Каменов - Къро, "Продължаваме промяната" и журналистите от "Бърд" и "Биволъ" Димитър Стоянов и Атанас Чобанов. В хода на разследването на група за пране на пари и данъчни престъпления, прокурори и следователи се натъкнали на зловещи марериали.

На пресконференция бе съобщено, че са открити доказателства за мащабен заговор между престъпници, бизнесмени, политици и журналисти, чиято цел била смяна на началници в МВР и самия главен прокурор Иван Гешев. За уволнението на ръководен служител в полицията криминално проявени и бизнесмени предлагали 400 000 лева.

Неограничено финансиране за отстраняването на главния прокурор пък предлагал мъж, когото наричат "Цецо от Белград". По отделно производство от дома на обявен за издирване мъж с инициали Т.И. е иззет лист хартия с напечатан текст: "ВРЕДИТЕЛИ за уволнение", на който са изписани имената и актуалните длъжности към днешна дата на съдии, прокурори и следователи от закритите структури на специализираното правосъдие. При обиските по тези производства били открити и бележки и флашки със записи на телефонни разговори - общо 15 броя, в които участват петима души. Според описанията на файловете един от участниците в тях е Красимир Каменов - Къро.

В записите се споменават имена като "Цецо от Белград", който плащал за американски лобисти, на Бобока. Споменато е и името партия "Продължаваме промяната", споменават се "Кирчо, Асенчо и "Кокорчо". В част от записите се говори, че Гешев е "пътник". Участниците обсъждат и визитата му в САЩ, като се намеква, че има организация той да бъде атакуван с компромати, за да бъде оставането му на поста невъзможно. Казва се също, че "трябва да бъде сготвен добре". 

Интервюта, анализи и коментари по горещите теми - четете във вестник "Стандарт". От петък е на пазара

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай