Понеделник,

Двамата експулсирани руснаци - връх на айсберга

От: Рачо Рачев, кадър Нова ТВ -
356
Двамата експулсирани руснаци - връх на айсберга
A
A
A

Тази разработка може да разкрие много неща. Ние виждаме само върха на айсберга. Това означава, че прокуратурата има възможността да проведе това разследване. Това е сигнал, че е мината някаква граница от тези хора, която не трябва да се преминава. Ако тази граница бъде премината, действията ще са тези, коментира пред Нова телевизия генералният ни консул в Солун и бивш директор на ДАНС Владимир Писанчев по повод обявените за персона нон грата у нас руски дипломати.

При двамата екстрадирани за първи път от 1989 година имаме досъдебно производство за шпионаж. Това означава, че се минава на едно качествено друго ниво на прокуратурата и службите, по-добра работа.

Припомняме, че първият секретар в консулския отдел на руското посолство и служител в търговското представителство получиха 48 часа да напуснат страната ни, след като прокуратурата обяви, че са събирали информация, която е държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация.

Когато има досъдебно производство, събираме доказателства, които да издържат в съда. Самото разследване изисква не просто оперативна, а правна обосновка. В случая става въпрос за професионално израстване на прокуратурата. Преди се бягаше от шпионски процеси, заяви Писанчев.

Практика на разузнаването е да създава легенди за т.нар. нелегали. Има специални отдели, които създават тези легенди. Той си създава име и започва да работи в трета страна. В зависимост от задачите, които са му поставени, работи по съответния начин. Тези хора могат да започнат от нулата и да достигнат до най-високо ниво, посочи бившият шеф на ДАНС.

Принципът на контраразузнаването не е да ликвидираш агентите, а да му се подаде дезинформация, която е в наш интерес, добави Владимир Писанчев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички