Вторник,

Дръпнахме ушите на Скопие. Посланик на килимчето

От: СТАНДАРТ -
1170
Дръпнахме ушите на Скопие. Посланик на килимчето
A
A
A

България изрази острата си реакция срещу отношението на Скопие към евродепутата Андрей Ковачев, д-р Милен Врабевски и още трима България.

Министърът на външните работи Иван Кондов извика на среща в МВнР посланика на Северна Македония в България Агнеза Поповска.

"По време на разговора министърът изрази силна загриженост и остро несъгласие с действията на представителите на граничните власти на Република Северна Македония на ГКПП Ново село, които на 6 май 2023 г. не допуснаха влизане на територията на страната на Андрей Ковачев, български евродепутат, член на Европейския парламент, притежател на дипломатически паспорт, на г-н Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет“, както и на други трима български граждани, с което е било възпрепятствано тяхно участие в отдаване на почит към загиналите български военнослужещи във военното гробище в Ново село", посочиха от МВнР. 

Министър Кондов заяви, че разглежда подобна мярка като необоснована и несъвместима с европейските принципи и норми, които РС Македония се е ангажирала да спазва.

От българска страна беше посочено, че е неприемливо изготвянето на забранителни списъци за граждани на държава-членка на ЕС и МВнР очаква да бъде запознато с критериите, съгласно които български граждани и европейски парламентаристи са включвани в подобни списъци. 

Министър Кондов подчерта, че подобни действия на официални институции в Северна Македония, които се случват не за първи път, имат негативен отзвук сред българската общественост и нанасят безспорна вреда  на изграждането на добросъседски отношения между двете страни.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com