ДРОМ сезира Цацаров за националистическата партия

ДРОМ сезира Цацаров за националистическата партия | StandartNews.com

София. ДРОМ сезира главния прокурор Сотир Цацаров заради Българска националистическа партия. „Силно сме притеснени от явяването на формации с ксенофобски нагласи, насочени към расова омраза и етническа конфронтация", заяви лидерът на партията Илия Илиев. Той цитира закани на лидерите на НПБ, че ще се справят с ромската престъпност с железен юмрук.

„Ние сме обезпокоени за сигурността за всички български граждани, защото организации с подобни цели в много европейски страни са следени от съответните служби и категорично забранени", коментира Илиев. Той допълни, че именно международната неонацистка политическа мрежа като „Кръв и чест" , която е част от НПБ e забранена в Германия, Испания, Русия и стои зад множество атентати и убийства на невинни на територията на цяла Европа .

"Вярваме, че една част българското общество, макар да изпитва нужда от нови политически идеи, че няма да се поддаде и няма да бъде част от подобни формации, които целят разединение и физическа саморазправа в обществото", гласи позицията на ДРОМ. Според нейния лидер, когато агресията и ксенофобията са облечени във власт, тогава ситуацията в обществото става страшна и неконтролируема.

От ДРОМ припомнят, че между 1998 - 2000 година в Великобритания се провежда полицейска акция от Скотлад Ярд съвместно с МИ5,при която са арестувани редица членове на неонациската организация С18. Те са заподозрени за множество смъртни случай на имигранти и хора от малцинствата, както и бомбени атентати базирани на расова основа. Дейвид Колпланд е в затвора с доживотна присъда, след като е обявен за виновен , за серия от бомбени атентати през 1999г. „Друг скорошен пример на подобна организация облечена във власт е гръцката партия „Златна зора", на която нейните лидери и няколко депутата след полицейска акция бяха арестувани, след като се установи , че стоят зад няколко убийства, които са причинени вследствие на крайно расистки убеждения и ксенофобия, включително и убийството на музиканта Павлос Фисос", посочва лидерът на ДРОМ. И допълва, че Генералния секретар на Съвета на Европа – Турьорн Ягланд, също е осъдил убийството и изрази подкрепата си за бързото разследване на гръцкото правителство за замесеността на „Златна зора".

„Както често се случва в нашата малка държава, нещата и действията винаги се случват със закъснение, в сравнение с по-напредналите европейски страни.Нека имаме предвид не малкото примери и превантивно да спрем, още в зародиша им, подобни сформирования , защото ако в България имаме имигранти и малцинства, то какви сме ние българите когато сме в чужбина, не сме ли и ние имигранти! „ завършва позицията на партията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай