Вторник,

Драма в общините. 250% по-големи разходи за ток

От: СТАНДАРТ -
249
Драма в общините. 250% по-големи разходи за ток
A
A
A

Притеснява ни това, че редица общини са определени едва ли не като виновни, а те са потърпевши като всички български граждани. Това заяви кметът на Троян Донка Михайлова, зам.-председател на Националното сдружение на общините в България. Тя коментира решението на кабинета да дава помощи на градовете само след проверка от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Общините поискаха българската държава да ги подкрепи заради високите сметки за ток. Правителството обеща подкрепа, но срещу прозрачно харчене на местния бюджет и изпрати Агенцията за държавна финансова инспекция на проверки.

Икономии се налагат в цялата страна, каза Михайлова. И очерта апокалиптична картина. „Във всички общини ръстът на разходите за ток спрямо януари миналата година е към 200-250%. За община Троян той е към 230%“, обясни тя.

„Ограничения са наложени във всички структури – в общината, училищата, читалищата и културните институции на общината.  Уличното осветление продължава да работи нормално през цялата нощ, защото има много хора, които работят на три сменен режим и много туристи. Ограниченията са в друга посока“, каза кметът на Троян.

Според нея е разумно предложението общините да се включат към дългосрочна държавна поръчка за избор на партньор за доставката на електроенергия.

„За съжаление това решение има два дефицита – първо, то ще дойде доста късно през втората половина на годината, и на второ място – няма да доведе до значително нормализиране на цените на електроенергията“, отбеляза Донка Михайлова.

„Когато има криза, трябва първо да се намери решението, а след това виновния“, категорична бе Михайлова.   


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички