Драгомир Стойнев: НЕК е в критично състояние

Изнасяли евтин ток от АЕЦ „Козлодуй”, подписвали договори за спряната АЕЦ "Белене"

Драгомир Стойнев: НЕК е в критично състояние | StandartNews.com

София. В момента НЕК се намира в критично финансово състояние и българските граждани трябва да знаят истината. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на извънредна пресконференция. Той обясни, че задълженията на дружеството са в размер на 1,9 млрд. лв.

„За съжаление системата ще продължава да губи пари. Ще има и санкции срещу българската държава", каза още той. И уточни, че задълженията са както следва: БЕХ – 755 млн. лв., АЕЦ Козлодуй – 320 млн. лв., Контур Глобал ТЕЦ3 – 115 млн. лв., АЕS ТЕЦ1 – 115 млн. лв., Топлофикационни дружества – 60 млн.лв., Заводски централи – 40 млн.лв., ВЕИ производители – 110 млн. лв., Доставки и услуги – 60 млн. лв. и други. Стойнев обясни, че ЕСО трябва да бъде разделено от НЕК, тоест държавата трябва да раздели електропреносната мрежа от системния оператор. Срокът за това изтича днес.

Икономическият министър обясни, че акциите на ЕСО не са вписани в полза на БЕХ. С Протокол на СД на БЕХ от 27 май 2013 г. - два дни преди да Стойнев да стане министър, е бил променен уставът на ЕСО. Тогава е бил освободен тогавашният Съвет на директорите. Това реално е блокирало процедурата и отговорността за това носи изцяло служебният кабинет, констатира министърът. И уточни, че тази седмица ЕСО ще предприеме процедура за вписване на новия устав. Ще има и промяната на собствеността на акциите и така ще стартира процесът по разделянето. По този начин акциите ще бъдат прехвърлени на новия собственик – БЕХ.

Драгомир Стойнев уточни, че ако не бъде направено разделянето, НЕК ще трябва да плаща санкции и от ЕК, по наказателна процедура 9 000 лева на ден.

Стойнев съобщи за злоупотреби в АЕЦ „Козлодуй". Той каза, че там са провеждани търгове без предварително обявена долна граница. По тази схема са били договаряни цени от порядъка на 55 лв. на Мвтч. Реално би трябвало да бъдат 67 лв. „Така определени фирми - търговци, които изнасят нереално евтин ток от България, са печелили на гърба на обикновения гражданин", обясни министърът. И уточни, че един и същ продукт от едно и също дружество се продава с разликата от 12лв/мвтч. Той бе категоричен, че централата трябва да продава тока на една и съща цена както за вътрешния, така и на външния пазар.

Министърът продължи с това, че на 22 май 2013 г. БЕХ е обявил търг за избор на Консултант за услуги по изготвянето на анализ на дългосрочни договори на НЕК за изкупуване на електроенергия от американските централи ТЕЦ AES Гълъбово и ТЕЦ Контур Глобал Марица изток 3. Търгът е на стойност 2 млн лв, министърът е разпоредил да бъде спрян.

„Искам да Ви съобщя още един скандал: На 17.04.2012 г. Валентин Николов в качеството си на председател на СД на БЕХ е подписал договор за възлагане на управление на БЕХ с тогавашния изпълнителен директор Михаил Андонов. Според договора последният има право да се разпорежда с дълготрайните материални активи на БЕХ в размер на 10%, без да иска разрешение от Съвета на директорите на дружеството. Това е прецедент - това не се е случвало никога", разкри Стойнев. Той уточни, че по този начин е имало възможност да бъдат продадени всички язовири и каскади на НЕК. Стойнев настоява да получи отговор от бившия министър Делян Добрев дали е бил запознат с тези неща. „Защо служебният министър Асен Василев не е реагирал?", попита Стойнев и продължи: „Дори министърът на икономиката и енергетиката няма такива права".

Проверка на договора на строителния надзор на АЕЦ "Белене", който е в размер на 2 млн. евро, е възложил министър Стойнев. Сключването на договора е станало по време на служебния кабинет, а тогава строителството на АЕЦ „Белене" вече бе замразено. Той ще настоява и за преразглеждане на така наречената добавка "Трайков". Тя ощетява всички потребители и най-засегнати са стопанските. В тази връзка министърът ще проведе среща с ДКЕВР през следващата седмица.

"Тази бомба, която ние заварваме, до 3 месеца смятам, че ние ще успеем да се оправим. Приблизително 900 000 лева глоба ще платим заради несвършена работа, заради оставен хаос. До 3 месеца смятам, че ще успеем да се справим", допълни още Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай