ДПС и БСП подкрепят 20% такса за ВЕИ сектора

ДПС и БСП подкрепят 20% такса за ВЕИ сектора | StandartNews.com

Управляващото мнозинство взе решение да подкрепи предложението на партия "Атака" за въвеждане на 20-процентна такса върху волтаиците с бюджета за следващата година, предаде БНР.

Депутатът от БСП Петър Кънев изчисли, че се очакват приходи от 160 милиона лева.

"Взе се решение, че ще бъде подкрепено. На цената на тока не мога да ви кажа как ще се отрази. Малко цифри само - по години инвестициите: 2010 година са инсталирани 35 мегавата мощности - перки и солари, 2011 година -135, 2012 година - 840. Очакваният ефект от тези 20 процента е около 160 милиона лева за бюджета, което автоматично, сами разбирате, ако го екстраполирате, че това са 20 процента, означава, че се касае за един пазар за около 700 милиона лева годишно. Който срещу 700 милиона лева годишно осигурява около 8 процента от потреблението на енергия в България."

Министърът на финансите Петър Чобанов заяви, че приходите от 20 процентната такса ще се използват като буфер в бюджета.

Атака внесе своето предложение в началото на седмицата и то изненадващо беше прието на последното заседание на бюджетната комисия при обсъждането на второ четене на закона за бюджета за догодина.

В петък от Българската фотоволтаична асоциация обявиха, че са "шокирани" от решението и попитаха премиера Пламен Орешарски дали унищожаването на "зеления сектор" е новата икономическа политика на правителството. Въвеждането на данъка бе подкрепено и от енергийния министър Драгомир Стойнев

"Шокирани сме, че министърът на икономиката и енергетиката подкрепя предложението... Изненадани сме, че български министър възприема за легитимно решение, което е прието на тъмно, без дебат, без обсъждане с инвеститорите, и в пълно противоречие с Конституцията и законите на страната", посочва организацията, която уличи в лъжа министър Стойнев, който обясни, че такъв данък има още в Испания и Гърция.

В събота пред "Дарик" Драгомир Стойнев обясни, че министерството е имало намерение да въведе всъщност данък от 30%, но се е отказало.

Той подчерта, че и Брюксел наскоро призова държавите да преразгледат насърчителните си политики към зелената енергетика заради понижаването на цените на съоръженията. "Т.е., в България се случва нещо, което ще се случва и другаде в ЕС", каза Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай