ДПС вика Кирил и Асен в парламента заради Плана за възстановяване

Начинът, по който правителството процедира, е абсолютно непрозрачен, заяви Джевдет Чакъров

ДПС вика Кирил и Асен в парламента заради Плана за възстановяване | StandartNews.com

Начинът, по който правителството процедира с националния План за възстановяване и устойчивост, е абсолютно непрозрачен и в пълно несъответствие с изискванията на Европейската комисия за гласност и прозрачност при разходване на средствата по различните финансови инструменти и механизми на Европейския съюз. Това заяви народният представител от ДПС Джевдет Чакъров в декларация от името на ПГ на ДПС. Той посочи, че средствата за България се намаляват, докато за Германия например, се увеличават.

Но виждаме как Германия е защитила своя интерес. Защото тя има министри и правителство, които го отстояват. А някой отстоява ли българския интерес?! – попита доц. Чакъров.

ДПС настоява премиерът в оставка Кирил Петков и министърът на финансите в оставка Асен  Василев в най-кратък срок да се явят за изслушване в парламента и да представят информация как ще се реализира Планът след намаляването на финансирането от ЕС и защитен ли е бил националният интерес на България при преизчисляването на средствата.

Д Е К Л А Р А Ц И Я

от ПГ на ДПС

Уважаеми г-н председател,

Уважаеми колеги,

Ние от парламентарната група на ДПС правим настоящата декларация, за да изразим категоричната си позиция, че начинът, по който правителството процедира с националния План за възстановяване и устойчивост е абсолютно непрозрачен и в пълно несъответствие с изискванията на Европейската комисия за гласност и прозрачност при разходване на средствата по различните финансови инструменти и механизми на Европейския съюз.

Миналата седмица българското общество научи от говорител на Европейската комисия, че финансирането на националния План за възстановяване и устойчивост ще бъде намалено с 578 млн. евро или с над 1.13 млрд. лева. Така България ще получи НЕ 6,27 млрд. лева, а 5.69 млрд. лева, т.е. с над 1 млрд. лева по-малко. 

Ние знаем, че това е в съответствие с методиката на ЕК за изчисляване на средствата, които всяка страна-членка ще получи за възстановяване от COVID кризата, съобразно актуалните към 30 юни 2022 година данни от Евростат за БВП и за безработицата. Причината е, че механизмът беше одобрен на базата на прогнози за тези икономически показатели. 

Преизчисления са направени за всички страни-членки, но въпросът е, защо от Министерството на финансите и от правителството като цяло нямаше никаква информация в каква посока върви това преизчисление за България и защо научихме за пореден път такива важни факти, касаещи цялото общество, от външни източници - в случая от ЕК. 

Важно е да се знае и че след преизчисленията Германия ще получи допълнителни средства!, а на България - най-бедната страна в ЕС, се намаляват!

Важен въпрос е и когато правителството на Кирил Петков представи Плана за одобрение от Европейската комисия през април тази година, нямаше ли представа за реалните стойности на посочените икономически показатели и защо заложи проекти за 6, 27 млн. евро? Нашият отговор на този въпрос е, че не може да не е имало информация за реалните икономически показатели. Защото, ако не е имало, това ще е поредното доказателство за пълната липса на професионални умения на управляващите да правят финансови и икономически анализи и прогнози. Ако пък тази информация им е била известна, то залагането на проекти за 6,27 млн. евро, при яснота, че те ще бъдат намалени, е направено с цел обслужване на персонални икономически и корпоративни интереси. Каквито впрочем са заложени в националния План за възстановяване и устойчивост като цяло! 

Сега възможностите за изпълнение на заложените в Плана проекти при условие на намалена обща сума, както публично обясни говорител на ЕК, е страната да се възползва от заемната част на европейския механизъм за възстановяване, по която има "квота" до 4.5 млрд. евро. Но за да получи достъп до тези заемни средства, правителството (което и да е то), ще трябва да поработи допълнително върху Плана, като изпрати корекциите за одобрение на Европейската комисия в срок  до август 2023 г. Ако не,  ще трябва да осигурят средства от държавния бюджет, или пък да отпаднат проекти. Не е ясно възможно ли е цялостно преразпределение на средствата по Плана, съобразно намаленото безвъзмездно финансиране, съответно с одобрение на ЕК, така че да не отпадат проекти, а да се намали финансирането за всички, или пък само за някои, но кои. 

На тези въпроси трябва да бъде даден отговор! 

Също така, няма никаква информация участвал ли е министърът на финансите в процеса на преизчисляването на средствата по Плана, защитавал ли е националния интерес и имало ли е възможност първоначално планираните за България средства да се запазят? Че това явно не е направено от страна на правителството и на министъра на финансите миналата седмица направи изказване Пламен Данаилов, заместник-министър на енергетиката в оставка, който каза, цитирам: "Има обективни причини за намалението на средствата по Плана, защото спадът в БВП през 2020 и 2021 не е толкова голям, колкото е първоначално отчетено. Но тук беше ролята на министъра на финансите да договори тези средства да останат за България".

Виждаме как Германия е защитила своя интерес. Защото тя има министри и правителство, които го отстояват. А някой отстоява ли българския интерес?! Да, знаем, че са ревизирани средствата за 22 страни-членки съобразно актуалните икономически показатели. Но всички тези 22 страни вече получават средства по своите планове за възстановяване и устойчивост. А България, пак ще повторя - най-бедната страна в Европейския съюз, единствена не е получила нито лев!

И при цялата тази неяснота как ще се реализира Планът с намалено с над 1 млрд лева европейско финансиране и при заложени проекти за 6,27 млрд. лева, Министерството на иновациите и растежа се похвали, че е обявило за обществено обсъждане първата процедура за подбор на предложения за изпълнение на инвестиции от крайни получатели - "Технологична модернизация за малки и средни предприятия" на стойност 260 млн. лева, по Програмата за икономическа трансформация по националния План за възстановяване и устойчивост. 

Отново се стартира работа на сляпо, на парче, без никакви анализи, разчети и прогнози, без никаква обща концепция, така както работи това правителство през изминалите седем месеца. Така, както беше направен най-важният закон на дължавата - държавният бюджет и последвалата негова актуализация, която ние тук в парламента коригирахме преди броени дни.

Затова ние от ДПС настояваме премиерът в оставка Кирил Петков и министърът на финансите в оставка Асен  Василев в най-кратък срок да дойдат за изслушване в парламента и да представят информация как ще се реализира Планът след намаляването на финансирането от ЕС и защитен ли е бил националният интерес на България при преизчисляването на средствата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай