ДПС вдигна жълт картон на случайните минувачи в политиката

Движението отбеляза 33 години от Майските събития в с. Медовец

ДПС вдигна жълт картон на случайните минувачи в политиката | StandartNews.com

Жълт картон показа на властта ДПС. Няма да позволим на случайни минувачи в политиката да пишат фашистки закони, обяви лидерът на Движението Мустафа Карадайъ от площада във варненското село Медовец. С традиционен възпоменателен митинг-събор ДПС отбеляза 33 години от Майските събития и почете паметта на героите на демокрацията, станали свидни жертви по време на насилствената асимилация в т.нар. „възродителен процес”.  Събитието бе в памет на мюсюлманите Назифе Мустафа и Шакир Мехмед, които загубиха живота си по време на мирните протести през 1989 година.

Едни хора, които са се загубили някъде из света, дойдоха на власт, газейки Конституцията, и сега си позволяват да пишат  фашистки закони, каза Карадайъ.

Нося ви поздрави от един специален човек за нас, за България и за Балканите - нашия почетен председател д-р  Ахмед Доган, започна словото си лидерът на ДПС.

Нафизе и Шакир отдадоха живота си за свободата и демокрацията в България. Затова нашето поколение има дълг да пази демокрацията в България, заяви Карадайъ. Той припомни, че през 2021 г. в България три пъти имаше парламентарни избори, които са инструмент на демокрацията. Но точно тогава се видя, че за управляващите демокрация няма. Защото полицията, която е длъжна да брани закона, бе превърната в милиция, която репресира хората, за да произвежда изборен резултат, за да дойдат на власт тези, който не могат да дефинират понятията държава, държавност, свобода. И които си позволяват да предлагат фашистки закони, продължи Карадайъ.

Затова от Медовец заявяваме: Ние ще браним целостта на България, ние ще бъдем гаранти за стабилността и сигурността на нашата страна. Ние ще бъдем на нашия пост и ще пазим свободата и демокрацията в България. Няма позволим на едни случайни минувачи в политиката да си мислят, че могат да газят Конституцията и законите на страната и да правят фашистки закони за саморазправа с опонентите си и  дори с партньорите си, категоричен бе Карадайъ.

Лидерът на ДПС припомни, че преди 32 години д-р Ахмед Доган посочи правилния път за развитие на България. Каза НЕ на реваншизма, ДА на демокрацията и заедността. Така страната ни стана известна със уникалния си български етнически модел, подчерта Карадайъ и посочи, че на Балканите е познат и друг етнически модел – югославският. Затова ние се гордеем, че сме избрали правилния път и ще вървим по него, подчерта лидерът на ДПС.

В тези кризисни времена няма как да не споменем и великия световен лидер Кемал Ататюрк. Затова мотото на Майските събития тази година са неговите думи „Мир в страната. Мир в света“. Ние ще браним мира, сигурността, свободата и демокрацията, ние ще браним достойнството си и честта на нашата Родина България, категоричен бе Карадайъ.

След двегодишно прекъсване заради Ковид-пандемията пак сме заедно тук. Ние сме заедно на тези митинги, за да си направим равносметка докъде сме стигнали по пътя на свободата и демокрацията, каза на хората Карадайъ. И продължи: „Ние заявяваме, че ще следваме този път, пътя на  свободата и демокрацията.”.

Научихме си урока от разделението, когато някои  хора си помислеха, че могат да си позволят да ни отнемат идентичността, да ни забранят името, религията, културата, традициите, защото бяхме разделени. Благодарение на д-р Ахмед Доган ние постигнахме обединение и то се нарича Движение за права и свободи. Когато се обединихме, успяхме да свалим тоталитарния комунистически режим в България. Успяхме да доведем свободата и демокрацията в България, каза Карадайъ.

Във възпоменателния митинг участваха още зам.-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и Йордан Цонев, народните представители Ерджан Ебатин, Имрен Мехмедова, Севим Али,  Фатме Рамадан,  Ешереф Ешереф,  Ихсан Хаккъ, Елхан Кълков, Адлен Шевкед, Байрам Байрам,  Павлин Кръстев,  Сезгин Мехмед,  Мюмюн Мюмюн, Марио Рангелов и Александър Несторов. Присъстваха и зам.-консулът на Р Турция в Бургас Йозгюр Байрам, зам.-кметът на община Чорлу Гюнер Четин,  районният мюфтия на Варна Исмаил Ахмедов, областни председатели и общински кметове на ДПС от областта и съседните области.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай