Понеделник,

ДПС слага край и на "златната виза". Хамид: Гущерът си отряза опашката

От: СТАНДАРТ -
1794
ДПС слага край и на "златната виза". Хамид: Гущерът си отряза опашката
A
A
A

ДПС слага край и на т.нар. „златна виза” – постоянното пребиваване в България на основание инвестиции. Днес ПГ на ДПС внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за чужденците в България. С предложенията отменяме механизмите за придобиване на постоянно пребиваване на основание извършена инвестиция, съобщи на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид. Той припомни, че ДПС доведе до успешен край инициативата си за отмяна на „златното” инвестиционно гражданство.

Остават обаче основанията за постоянно пребиваване у нас. Те са същите като за „златните паспорти” -инвестиционните удостоверения, издавани от Българската агенция за инвестиции, обясни Хамид.

От изнесеното дотук се видя, има и многобройни доказателства, че там през годините се е ширила корупция и използване на фиктивни документи, фиктивни инвестиции и редица чужди граждани, основно от китайски и от руски произход, са получавали постоянно пребиваване без да е извършена инвестиция в България, заяви още зам.-председателят на ПГ на ДПС.

С проектозакона искаме да бъде извършена пълна проверка на всяка една процедура за придобиване на постоянно пребиваване на основание инвестиции за последните 10 години, за да се види кой как е манипулирал, какви удостоверения са издавани, какви са използвани и колко граждани са влезли на това основание, съобщи още Хамид Хамид.

По същество двата режима не се различават. И българското гражданство, и постоянното пребиваване на основание инвестиции дават еднакви права – свободно движение на територията на ЕС. Освен това пребиваването може да бъде част от процедурата по гражданство, но може да бъде и самостоятелна процедура, обясни и зам.-председателят на ДПС и на ПГ на Движението Йордан Цонев.

Критиките от нашите партньори от ЕС и САЩ са идентични, както за гражданството, така и за пребиваването. Управляващите приеха нашето предложение за гражданството, но отхвърлиха това за пребиваването. Затова ние продължаваме процедурата в унисон в европейските изисквания, категоричен бе Цонев.

На въпрос как ДПС си обяснява факта, че постоянно пребиваване са получавали предимно китайски и руски граждани, Хамид Хамид отговори: „Не можем да си го обясним, освен че има някаква схема, в която участват много лица. Изнасяли сме пред вас сигнали.”.

Виждаме напоследък някои хора са освобождавани от длъжност. Там коментарът ни е: Гущерът си реже опашката. Може би е време и опашката да проговори за двуглавия гущер. Следите водят натам, заяви Хамид.

Повечето китайски и руски инвестиции влизат през едни и същи хора през последните години – през Асен Василев и през кръга Капитал в частност Иво Прокопиев, заяви и Йордан Цонев.

Тепърва предстои да се разкрие мащабната далавера за Божурище, защото в нея са участвали тези лица, които са подпомагали точно тези съмнителни китайски граждани да попаднат на територията на България и на ЕС, категоричен бе Хамид Хамид. Той припомни, че ДПС има внесен сигнал в прокуратурата. Той съдържаше списък със 160 лица, които бяха с процедури за гражданство и за пребиваване. Движението още няма отговор от прокуратурата.

Попитан дали ДПС очаква подкрепа от „Продължаваме промяната”,  както получи такава за отмяната на инвестиционното гражданството, Хамид Хамид заяви: „Очакваме подкрепа от всички, освен от привържениците на китайските специални служби.”.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички