ДПС слага край и на "златната виза". Хамид: Гущерът си отряза опашката

Следите водят към кръга "Капитал", каза Цонев

ДПС слага край и на "златната виза". Хамид: Гущерът си отряза опашката | StandartNews.com

ДПС слага край и на т.нар. „златна виза” – постоянното пребиваване в България на основание инвестиции. Днес ПГ на ДПС внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за чужденците в България. С предложенията отменяме механизмите за придобиване на постоянно пребиваване на основание извършена инвестиция, съобщи на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид. Той припомни, че ДПС доведе до успешен край инициативата си за отмяна на „златното” инвестиционно гражданство.

Остават обаче основанията за постоянно пребиваване у нас. Те са същите като за „златните паспорти” -инвестиционните удостоверения, издавани от Българската агенция за инвестиции, обясни Хамид.

От изнесеното дотук се видя, има и многобройни доказателства, че там през годините се е ширила корупция и използване на фиктивни документи, фиктивни инвестиции и редица чужди граждани, основно от китайски и от руски произход, са получавали постоянно пребиваване без да е извършена инвестиция в България, заяви още зам.-председателят на ПГ на ДПС.

С проектозакона искаме да бъде извършена пълна проверка на всяка една процедура за придобиване на постоянно пребиваване на основание инвестиции за последните 10 години, за да се види кой как е манипулирал, какви удостоверения са издавани, какви са използвани и колко граждани са влезли на това основание, съобщи още Хамид Хамид.

По същество двата режима не се различават. И българското гражданство, и постоянното пребиваване на основание инвестиции дават еднакви права – свободно движение на територията на ЕС. Освен това пребиваването може да бъде част от процедурата по гражданство, но може да бъде и самостоятелна процедура, обясни и зам.-председателят на ДПС и на ПГ на Движението Йордан Цонев.

Критиките от нашите партньори от ЕС и САЩ са идентични, както за гражданството, така и за пребиваването. Управляващите приеха нашето предложение за гражданството, но отхвърлиха това за пребиваването. Затова ние продължаваме процедурата в унисон в европейските изисквания, категоричен бе Цонев.

На въпрос как ДПС си обяснява факта, че постоянно пребиваване са получавали предимно китайски и руски граждани, Хамид Хамид отговори: „Не можем да си го обясним, освен че има някаква схема, в която участват много лица. Изнасяли сме пред вас сигнали.”.

Виждаме напоследък някои хора са освобождавани от длъжност. Там коментарът ни е: Гущерът си реже опашката. Може би е време и опашката да проговори за двуглавия гущер. Следите водят натам, заяви Хамид.

Повечето китайски и руски инвестиции влизат през едни и същи хора през последните години – през Асен Василев и през кръга Капитал в частност Иво Прокопиев, заяви и Йордан Цонев.

Тепърва предстои да се разкрие мащабната далавера за Божурище, защото в нея са участвали тези лица, които са подпомагали точно тези съмнителни китайски граждани да попаднат на територията на България и на ЕС, категоричен бе Хамид Хамид. Той припомни, че ДПС има внесен сигнал в прокуратурата. Той съдържаше списък със 160 лица, които бяха с процедури за гражданство и за пребиваване. Движението още няма отговор от прокуратурата.

Попитан дали ДПС очаква подкрепа от „Продължаваме промяната”,  както получи такава за отмяната на инвестиционното гражданството, Хамид Хамид заяви: „Очакваме подкрепа от всички, освен от привържениците на китайските специални служби.”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай