Събота,

ДПС сезира прокуратурата за схемите на Прокопиев в енергетиката

От: СТАНДАРТ -
352
ДПС сезира прокуратурата за схемите на Прокопиев в енергетиката
A
A
A

Гражданите и бизнеса трябва да знаят истината за скъпия ток! Сезираме прокуратурата за схемите на олигарха Иво Прокопиев в енергетиката! Това се казва в специална позиция на ДПС.

Ето какво гласи позицията на ДПС:

През последните няколко седмици екип от експерти на ДПС, в рамките на анализ на различните компоненти за повишаване на цената на електрическата енергия на регулирания, и на свободния пазар, се натъкна на следните факти:

    13 търговски дружества, опериращи фотоволтаични инсталации, свързани пряко или косвено с медийния монополист и олигарх Иво Прокопиев, в периода 2010-2021-ва година са получили малко над 550 млн. лева премии от Фонд “Сигурност на електроенергийната система”, т.е. средно по около 50 млн. лева за всяка година (данните са от публичните годишни финансови отчети на дружествата).    Повечето от договорите са сключени по времето на министър Трайчо Трайков, един от министрите на олигарха Прокопиев (по свидетелствата на тогавашния премиер Борисов), с когото заедно бяха подсъдими по сделката за продажбата на ЕРП-тата.    Въпреки огромните приходи на тези дружества, те декларират притеснително ниски печалби, което поражда съмнения за укриване на данъци чрез сделки със свързани лица и/или скрита собственост.    По веригата на сделки на тези дружества има много външни доставчици и търговци, които са чуждестранни или офшорни дружества и не може да се установи дали те са свързани с медийния и енергиен олигарх Иво Прокопиев.

Поради големия обществен интерес към проблема с цената на ел. енергията и предвид гореизложените обстоятелства сезираме прокуратурата за пълна проверка на дружествата, техните финансови отчети, собствеността и сделките, които са извършвали.

Очакваме проверката да отговори на следните въпроси:

    Кои са реалните собственици на дружествата в чуждестранните и офшорните компании и има ли скрита собственост?    Има ли опити за избягване на данъчно облагане чрез сделки със свързани лица или чрез репатриране на печалби в офшорни зони?    Има ли данни за пране на пари?

Българските граждани и бизнеса трябва да научат истината за скъпия ток! За сметка на гражданите и реалния бизнес!


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички