Четвъртък,

ДПС сезира ЕК за "златните паспорти". Чака отговори

От: СТАНДАРТ -
ДПС сезира ЕК за "златните паспорти". Чака отговори
A
A
A

Българските евродепутати от ДПС отправиха въпроси към Европейската комисия относно предоставянето на европейско гражданство срещу инвестиции или т.нар. „златни паспорти“.

„Счита ли ЕК, че схемите за „златни паспорти“ спазват буквата и духа на Договорите, Шенгенския кодекс, принципа за лоялно сътрудничество между държавите членки и правилата на ЕС за недискриминация?“, се посочва в запитването, изпратено от членовете на Европейския парламент от ДПС Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели.

„Още от 2014г., Европейският парламент настоятелно призовава за премахването на тези схеми, тъй като подкопават и обезценяват европейско гражданство и взаимното доверие, върху което е изграден Съюзът. Европейската комисия също изрази загриженост по отношение на свързаните с тях рискове за сигурността, пране на пари и корупция.“, припомня в официалното си запитване делегацията на ДПС в ЕП.

Евродепутатите отбелязват, че Кипър, Малта и България са трите страни от ЕС, в които е възможно получаване на гражданство в замяна на инвестиции, т.нар. „златни паспорти“ и настояват за отговор от страна на институциите: „Как ЕК би могла да подкрепи държавите членки за ускоряване на премахването на тези практики и какво следва да предприеме, ако независимо от призивите, практикуването им продължи?“.

В запитването е посочено още, че се очаква отговор на въпроса: „Какви мерки ще предприеме ЕК за оценка на съществуващите рискове и обезпечаване на сътрудничество за проверка и анализ от компетентните органи в държавите членки по отношение на вече предоставени „златни паспорти“, с оглед последиците за Съюза като цяло?“

Припомняме, че ДПС внесе предложение за премахване на разпоредбите относно придобиването на българско гражданство срещу инвестиции и извършване на пълна проверка на всички преписки за придобиване на гражданство по линията на този инструмент. През изминалата седмица, след получен сигнал за злоупотреби с издаването на български паспорти срещу инвестиции, партията сезира по случая и прокуратурата, настоявайки отново за осветляване и прозрачност по отношение на т.нар. "златни паспорти" и техните притежатели.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички