ДПС с награда от световните либерали

Отличието "Ханс ван Баален" е за изключителен принос в популяризирането на либералните ценности в Източна Европа

ДПС с награда от световните либерали | StandartNews.com

Награда от световните либерали получи ДПС. Председателят на Либералния интернационал Хакима ел Хаите връчи на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ медал "Ханс ван Баален" за популяризиране на либералните ценности в Източна Европа. Същия медал получи и северномакедонската либерална партия.

Двете либерални партии бяха отличени за всеотдайната им работа и взаимно сътрудничество, насочено към интеграцията на техните страни и целия регион в ЕС, въпреки цялостното политическо напрежение между България и Северна Македония през последните няколко години, съобщи пресцентърът на ДПС.

Това стана по време на юбилейния конгрес на Либералния интернационал, който се провежда в София. Световната организация отбелязва 75 години от основаването си. Домакин на събитието, в което участват над 250 делегати от повече от 60 страни, е българската либерална партия ДПС.

Развитието на двустранните отношения между България и Северна Македония през последната седмица, което отваря перспективите за присъединяване на Скопие към ЕС, е надежда за целия регион, посочи председателят на Либералния интернационал Хакима ел Хаите.

"Ханс ван Баален би се гордял да види македонските и българските либерали да работят заедно", заяви съпругата на Ханс ван Баален - европеецът с огромни заслуги за развитието и утвърждаването на либералната идея. Евродепутатът от Нидерландия, който бе председател на АЛДЕ, почина миналата година.

За мен и за нас като ДПС е огромна чест да получим тази награда точно по темата за отношенията между България и Македония, заяви Мустафа Карадайъ. На Балканите като резултат от падането на комунистическите режими имаме два модела, два пътя за разрешаване на междуетническите  конфликти. Единият бе на територията на бивша Югославия - пътят на войната. Другият етнически модел е българският, припомни лидерът на ДПС.

Независимо че от 1964 до 1989 г. имаше опити за насилствена асимилация на мюсюлманите в България, с мирни протести през 1989 г. ние ускорихме падането на комунистическия режим, но веднага след това казахме НЕ на реваншизма и направихме мирен преход от комунизъм към демокрация, каза Карадайъ.

ВИЖ ОЩЕ: Хамид Хамид стана зам.-председател на Либералния интернационал

Благодарение на нашия почетен председател д-р Ахмед Доган, който е архитектът на българския етнически модел, в неговата основа стои философията на заедността – различните да бъдем заедно, всеки да отстоява  своята идентичност, дори, ако е необходимо, на различния да му помагаме да отстоява своята идентичност и пак да сме заедно и да градим общото ни бъдеще, категоричен бе Мустафа Карадайъ.

Още тогава д-р Доган каза, че мястото на страните от Балканите не е на бойното поле, а в общите ценностни съюзи е в ЕС и НАТО, обобщи лидерът на ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай