ДПС: Решението за Украйна е вот на недоверие към правителството

Крайно време е България да се управлява от отговорни политици, заяви Карадайъ

ДПС: Решението за Украйна е вот на недоверие към правителството | StandartNews.com

Днешното гласуване е гласуване на вот на недоверие към това правителство. Крайно време е България да се управлява от отговорни политици и държавници, които имат смелостта да предлагат решения в перспективата на националния интерес. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в знаково изказване по време на дебатите за проекторешението за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна. Той бе категоричен, че днес в парламента е трябвало да се разглежда проекторешение, внесено от Министерски съвет, а не предложено от парламентарни групи и то от опозицията. Относно гласуването му Карадайъ бе категоричен, че новина няма да има. Новината отдавна е, че няма Министерски съвет, няма власт. Няма ги и в момента, възмути се лидерът на ДПС по повод отсъствието на премиера Кирил Петков и министрите му по време на ключовото за България решение в НС.

"Призовавам всички национално отговорни партии да приемем единствено достойното решение, водени от позицията на членове на евроатлантическите структури, които са единствена гаранция за мир и просперитет. Само така можем да защитим демокрацията и да осигурим достойно място на страната си и на българските граждани на бъдещата карта на Европа", категоричен бе Мустафа Карадайъ.

"Отговорните решения изискват смелост. Бъдещето на нашите деца ни задължава да проявим тази смелост и да бъдем решителни и единни. Само с решителни действия можем да сложим началото на процеса на помирението и мира!", допълни лидерът на ДПС.

Ето цялото изказване на Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС, по време на дебатите за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна:

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

Мнозина днес очакват новина в Народното събрание. По проекта на решение или проектите на решение, които са внесени от парламентарни групи или отделни народни представители.По този въпрос, по тази тема искам ясно да заявя, че новината отдавна е, че няма Министерски съвет, няма власт. Няма ги и в момента.

Формално има Министерски съвет, но сегашният е най-слабият кабинет след 90-та година. От февруари насам това се налага с особена тежест.

Новина беше, че Народното събрание изобщо има декларация по повод войната - защото ДПС настоя да се приеме декларацията, внесена от ГЕРБ. Защото Министерският съвет и управляващото мнозинство нямаха адекватна позиция. И днес е така!

Днес, Народното събрание трябваше да разглежда проект, внесен от Министерски съвет, а не проект внесен от парламентарна група и то забележете парламентарна група от опозицията. А при разглеждането на тези въпроси Министерски съвет отново ги няма.

Днес решението е ясно. България направи своя избор да е част от евроатлантическите структури, избирайки европейските ценности за свои, ставайки част от НАТО и Европейския съюз.По същество обаче днешното решение е вот на недоверие към правителството. България направи този избор след дълъг и труден път. Но го направи единно и убедено. Превръщайки членството си в евроатлантическите структури в своя национална кауза. Изграждайки своята демократична история, България направи опит да скъса окончателно с комунистическото си минало и да стане достоен член на европейското семейство. Осигурявайки европейски стандарт за всички свои граждани, както и осигурявайки гаранции за сигурността на страната и на държавата.

България осъществи тези свои национални приоритети, защото имаше национално отговорни партии, защото имаше политически лидери с държавническо мислене и поведение.

Ние от ДПС с гордост заявяваме, че сме част от този процес. Нещо повече, нашият почетен председател д-р Ахмед Доган беше сред първите архитекти и основни двигатели на този процес. Исторически е съвпадението между 44-тото извънредно заседание на 38-мото Народно събрание на 4 май 1999 г. и днешното на 4 май 2022 г.

Аналогията е много голяма!

И между другото препоръчвам не само историци, да се запознаят с изказването на г-н Доган при дебатите на историческото заседание във връзка с намирането на решение за югокризата, през далечната за вас, но иначе не толкова далечната 1999 г. Но и всички, които имат отношение към националната сигурност и бъдещето на държавата. Точно тогава България даде ясен знак, за своята ориентация по един смел и непоколебим начин.Днес големите въпросителни пред бъдещето на България трябваше да са останали в миналото. А, че това не е така, отговорите са в липсата на адекватно управление в страната.

Коалиция, която е сбор между идейно-несъвместими части, при липса на визия за развитието на страната, без план за действие е по-скоро проблем, отколкото решение на проблемите пред българското общество.

Затова и сме в тази безподобна ситуация. Не просто нерешени проблеми, а задълбочаване на съществуващите и задаване на нови проблеми и кризи. Без план за растеж в ситуация на война.

И тази ситуация си има едно обяснение - липса на отговорно управление. Липсата на адекватна позиция на Министерския съвет, доведе до положението опозиционна парламентарна група да внесе проект на решение. Липса на адекватно управляващо мнозинство доведе до мълчанието в Народното събрание в очакване опозиционните сили да гласуват за приемането на решението.

Днешното гласуване е гласуване на вот на недоверие към това правителство. Крайно време е България да се управлява от отговорни политици и държавници, които имат смелостта да предлагат решения в перспективата на националния интерес.

ДПС е създадена за гарантиране на достойнството на всеки човек и неговите неотменими права, което е в основата на свободата, справедливостта и мира. И работи за обществения напредък и за постигане на по-добро жизнено равнище при по-голяма свобода.

ДПС е национална и отговорна партия с ясен евроатлантически профил и последователна политика. Нашата позиция е ясна и новина в тази връзка няма.

Но е недостойно в отговорни моменти управляващите да очакват отговорна позиция от ДПС и извън тези моменти да се борят с всички свои сили против ДПС. А ресурсът им да е единствено лъжи и внушения.

Впрочем, така беше и през 99-а година. ДПС беше обявено за проклятие от тогавашния премиер. Така беше особено през последните 12 години.

През всичките тези години ДПС остава вярна на своята отговорна позиция за бъдещето на България като член на НАТО и Европейския съюз.

Независимо, че днес ще има решение благодарение на опозицията, трябва с тревога да се отбележи липсата на политически диалог. Диалогът е важен и нужен.

Липсва диалог между управляващи и опозиция, липсва дори между управляващите. И тенденциите не са обнадеждаващи. А има много моменти, не само като този, когато диалогът е жизнено необходим. Но, за да се води политически диалог е нужен не само опит. Нужни са уважение, толерантност, искреност, смелост, откритост, воля, мъдрост и мисъл за бъдещето на държавата.

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

Призовавам всички национално отговорни партии да приемем единствено достойното решение, водени от позицията на членове на евроатлантическите структури, които са единствена гаранция за мир и просперитет. Само така можем да защитим демокрацията и да осигурим достойно място на страната си и на българските граждани на бъдещата карта на Европа.

Отговорните решения изискват смелост. Бъдещето на нашите деца ни задължава да проявим тази смелост и да бъдем решителни и единни. Само с решителни действия можем да сложим началото на процеса на помирението и мира!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай