ДПС оттеглиха законопроект за износа на руски петрол и продукти

Следващата седмица ще има сходно предложение на "Демократична България"

ДПС оттеглиха законопроект за износа на руски петрол и продукти | StandartNews.com

Движението за права и свободи (ДПС) оттегли законопроекта си, с който забранява износа от България на нефт и нефтопродукти с произход Русия. Той е свързан с контрола върху прилагането на дерогацията. С поправките се въвежда и облагане с акциз и ДДС на продуктите на "Лукойл Нефтохим", освен това ще доведе и до компенсация за бизнеса заради високите цени на тока.

Йордан Цонев от ДПС предложи точката да отпадне с уговорката, че ще влезе за разглеждане следващата седмица заедно със сходно предложение на "Демократична България".

С декларация от парламентарната трибуна депутатът от "Възраждане" Искра Михайлова заяви, че ограничаването на износа на нефтопродукти ще доведе до значително намаляване на производствения капацитет и ограничаване на цялостната дейност на дружествата, които оперират на българския пазар.

Според "Възраждане" в енергийния сектор се взимат неадекватни решения и настояват президентът да свика спешно Консултативния съвет за национална сигурност:

"Ние от "Възраждане" внасяме искане до президента на Република България за спешно свикване на Консултативен съвет за национална сигурност във връзка с възникналите редица заплахи за енергийната сигурност на България и настояваме той да осъществи правомощията си в най-кратък срок. Днес внасяме това искане и очакваме възможно най-бързата реакция".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай