Четвъртък,

ДПС иска дебат за тримата големи в Темида

A
A
A

ДПС иска дебат по въпроса за възможността за разследване и предсрочно освобождаване на "тримата големи" в съдебната система. Това коментира заместник-председателят на парламентарната комисия по правни въпроси и заместник-председател на ПГ на ДПС Хамид Хамид пред журналисти в Народното събрание. Той отбеляза, че трябва да се избере най-подходящият за България и най-добрият в Европа модел по този въпрос. 

Миналата седмица новият правосъден министър Данаил Кирилов обяви, че работи по процедура за разследване и предсрочно прекратяване на мандата на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд и на главния прокурор.
ПГ на ДПС не е обсъждала този въпрос, когато видим готови предложения, ще се съберем и сериозно ще ги обсъдим, посочи той. Хамид коментира, че това не е нова идея, тя е коментирана и с Данаил Кирилов, и с членовете на правна комисия, както и с представители на европейските институции. "Бихме желали да видим конкретни текстове и да започнем дебат по тях", каза той. 
"Съгласни сме със същността на идеята, че не трябва да има несменяеми и недосегаеми хора, както в политиката, така и в съдебната власт. Т.е. имаме готовност да участваме в този дебат. Принципно подкрепяме идеята, но това трябва да е с всички гаранции да няма политически разправии и да не се политизира въпросът", каза Хамид Хамид. 

Относно коментара на председателя на ВКС Лозан Панов за предложението на правосъдния министър, Хамид Хамид каза, че няма самочувствието да коментира думите на моралния стожер на обществото в България. "Само ще ви напомня, че господинът даже няма смелостта да застане пред парламента и да защити собствения си доклад, така че "това явно уважение" един към парламента, втори път към закона - да не си подадеш декларацията и да извършиш правонарушение, когато си морален стожер на обществото, най-малко подхожда на един председател на тази институция в България", отбеляза заместник-председателят на правната комисия от ДПС.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички