ДПС е против ветото за партийното финансиране

Смятаме за неточни и неверни някои от съображенията, залегнали в мотивите, посочи Хамид Хамид

ДПС е против ветото за партийното финансиране | StandartNews.com

Парламентарната група на ДПС не споделя мотивите, залегнали във ветото върху промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се въвежда финансиране на политическите партии с дарения от юридически лица и еднолични търговци, и ще гласува за повторното приемане на измененията. Това съобщи пред журналисти в парламента заместник-председателят на групата Хамид Хамид.

Смятаме за неточни и неверни някои от съображенията, залегнали в мотивите, посочи той. "Този модел на финансиране беше в сила в България до 2005 г. Няма как да приемем, че до тази година правителствата, изборите, финансирането, партиите са били извън Конституцията на България", коментира Хамид Хамид.

Той посочи, че ДПС е била партията, която е предложила и наложила модела за публично финансиране на политическите партии. "Ние още смятаме, че този модел е по-справедлив, но след като голяма част и то от големите, системните партии залитнаха на плоскостта на популизма и започнаха да говорят за намаляване на субсидията, никой не отвори дебат какво ще стане след това и по какъв начин ще бъдат финансирани партиите. Ние, от ДПС предложихме завършен модел - да се върне режимът, който е действал до 2005 г.", обясни Хамид.

Попитан защо ДПС са подкрепили намаляването на субсидията на 1 лев, той припомни, че са имали предложение за намаляване на 0 лева, което не е прието, а по време на дебатите ясно са казали, че по този закон 1 е равно на 0, 2 е равно на 0 и всяко намаляване под 11 лева е равно на 0. Ясно предупредихме партиите, които залитнаха по популизма, че с тези работи шега не бива, добави Хамид.

В отговор на въпрос заместник-председателят на ПГ на ДПС коментира, че не вижда популизъм в мотивите на президента, а държавният глава защитава тезата, че финансирането трябва да е публично.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ пък определи като очаквано ветото на президента. Тя изрази надежда, че ветото ще бъде преодоляно.

Общо взето президентът налага доста често вето на различни закони, коментира Стоянова. Според нея няма причина за отстъпки.

Аз лично смятам, че по начина, по който сме регламентирали възможността партиите да бъдат финансирани от юридически и физически лица, това би увеличило прозрачността спрямо случващото се в момента, каза Менда Стоянова. Обществено известно е, че има финансиране, но то не е официално и е под масата, а когато това финансиране стане официално, ще може всеки един да види този, който финансира определена партия, възползва ли се преди или след това от нейните услуги в различни посоки, т.е. лобизъм, добави тя.

БСП ще подкрепи ветото на президента, с които се въвежда финансиране на политическите партии с дарения от юридически лица и еднолични търговци, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова. Тя каза още, че мотивите на ветото съвпадат с аргументите, изтъквани от БСП в пленарна зала. "Напълно споделяме мотивите на президента и ще гласуваме за ветото", посочи Нинова.

Тя коментира, че от ГЕРБ и ДПС заедно са отворили възможността партиите да се финансират от олигарси, от юридически и физически лица без ограничения дали са от България или извън нея. По думите й това прави партиите и политиката, зависими от частни интереси.

Корнелия Нинова не изключи възможността да бъде сезиран и Конституционният съд заради промените. "Ще обмислим всички възможности, защото наистина това широко отваряне на врати - е вредно за партиите, парламентаризма и изобщо за демокрацията в България", добави тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай