Доживяхме! Планът за възстановяване готов, чака Урсула

Вижте кои сектори ще бъдат подпомогнати

Доживяхме! Планът за възстановяване готов, чака Урсула | StandartNews.com

Доживяхме! Правителството най-после прие актуализираната версия на Плана за възстановяване и устойчивост. Очакваме при посещението на г-жа Урсула фон дер Лайен в България утре, ЕК да одобри българския план. С 37 работни дни закъснение имаме План за възстановяване и устойчивост, съобщи  вицепремиерът и финансов министър Асен Василев на брифинг след заседание на Министерския съвет.

Планът е на обща стойност над 13 млрд лв. Националното съфинансиране е над 2 млрд. лв.

Въпреки изискванията на Европа по зелената сделка, затваряне на мини в Плана не се предвижда. България изпълнява по зеления преход и намаляване на въглеродните емисии без това да налага затваряне на въглищни мощности в Маришкия басейн. Имахме три опции - да не изпълним поетите ангажименти и тези 13 млрд. да не стигнат до българските хора и бизнес. Втората опция, която беше заложена в предишната версия на Плана, беше да се затворят част от мощностите в Маришкия басейн и те да бъдат трансформирани върху работа с газ, което би направила България зависима от вносни източници на гориво, чиято цена не контролираме. Третата опция, която успяхме да договорим с ЕК, е ние да си запазим енергийния суверенитет, да не затваряме мощности в Маришкия басейн и да предприемем всички мерки за намаляване на потреблението през нощта и през зимата като изградим сериозен комплекс от батерии, като започнем проучване за геотермална енергия, като разгърнем огромна програма за саниране и като подпомогнем над 10 000 проекта за изграждане на фотоволтаични паркове за собствено потребление в страната, каза Василев.

Планът включва значителни средства за изграждане на STEM центрове и подготовката на учители за тези центрове.

Има предвидени над 500 млн. лв. за нови влакове и градски железници.

400 млн. лева са за иновации, 1 милиард и 380 млн. лева за програма за иновации за българския бизнес и 216 млн. лева за програма за подкрепа за развитие на индустриалните зони, добави Василев.

Имаме предвидени около 700 млн. лева за цифрова свързаност, така че навсякъде да има достъп до интернет, подчерта вицепремиерът.

112 млн. лева са предвидени за ефективно използване на водите, 300 млн. лева за водоснабдителни системи, над 1 млрд. лева за социално включване. Записани са още значителни средства за изграждане на въздушна помощ и трансформация на системата на 112, посочи Василев.

350 млн. лева са планирани за модернизиране на лечебните заведения, 643 млн. лева за модернизиране на грижата за пенсионерите. Тези средства са огромен шанс за нашата икономика и общество, каза още финансовият министър.

Още от утре министерствата могат да започнат да подготвят проектите по Плана за устойчивост и в най-кратки срокове тези средства да стигнат до българските граждани, без да се чака допълнително заплащане от страна на ЕК

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай