Дончев: Искаме да откриваме грешките още в началото

Дончев: Искаме да откриваме грешките още в началото | StandartNews.com

"Това, че има спряна обществена поръчка, не означава, че има някакво нарушение, достатъчно е да има концентрация на обществено съмнение. След две седмици влиза новият закон, който има по-добри правила". С тези думи вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред БНТ актуалната тема за спирането на обществени поръчки. 

Той увери, че това не е ново явление - поръчки са спирани и преди. Вицепремиерът смята, че целта на властта е да открива грешките още в началото, за да няма спиране на проекти. 

"Проблемът при обществените поръчки, както и при много други случаи, е в неспазването на правилата. Целта на закона е да гарантира, че когато държавата купува нещо, да става така, сякаш гражданите купуват нещо със собствените си пари", аргументира се вицепремиерът.

Дончев застана твърдо зад новия закон за обществените поръчки, виждайки в него по-добре разписани правила. "Новият закон за обществените поръчки е по-добър, предлага повече конкуренция, повече борба, по-малък административен натиск, особено за тези, които кандидатстват, нова система за контрол, хващане на грешките в аванс", изтъкна вицепремиерът. 

По думите му, през 2015 година 7 милиарда лева са разпределени през 11 111 обществени поръчки. В някои от тях също са били открити нарушения. 

Вицепремиерът коментира и мораториума върху договорите за купуване на ефирно време от телевизии и радиа без обществена поръчка. "Той ще продължи толкова, колкото е нужно, за да се организира един широк обществен дебат", гарантира Дончев.

"В последните месеци се трупа напрежение по начина, по който се финансират телевизиите и радиата. За начинът, по който се закупува време в телевизиите, се говори, че видите ли властта си купувала медиен комфорт – това в никакъв случай не е вярно", гарантира вицепремиерът.

Той иска проблемът да бъде решен с дебат, в който да участват телевизиите - да се обсъжда как ще се изхарчат парите.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай