Дончев: 89% са изплатени по оперативните програми

Дончев: 89% са изплатени по оперативните програми | StandartNews.com

Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и вицепрезидентът на Световната банка за Европа и Централна Азия Сирил Мюлер подписаха Меморандум за разбирателство, партньорство и подкрепа при усвояване на Европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014-2020 г. След срещата Дончев коментира, че през 2012 г. акцентът е бил как по-бързо и успешно да се усвояват средствата от Европа.

С течение на времето инициативата се преформатирала и е била свързана с помощ от страна на СБ по отношение на промени и реформи в редица сектори. "За нас СБ не е просто доставчик на услуги и консултант, а стратегически партньор. Не говорим за технически или отраслова експертиза, а за дългосрочно планиране на реформите във всички критични сектори. Доволни сме да работим с всички експерти на СБ, не само заради експертизата на банката, но и поради опита им във всички останали страни, имаме възможността да комбинираме високата вътрешна експертиза с опита в други страни", подчерта Дончев.

И припомни, че до края на програмния период остават 4 месеца. "Последната справка за плащанията показва, че почти 89 % е платено по всички оперативни програми от цялата финансовата рамка. Убеден съм, че финалният резултат ще бъде над 90 %. Това е добър резултат за първи програмен период. Рано е да правим сметки, сега трябва да се изпълнят проектите, които текат без никакво забавяне. Трябва да се мисли за парите, но и за резултатите от проектите, където е фокусът на усилията", увери той. Дончев добави, че се работи със СБ и в сферата на здравеопазването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай