Дончев: Живков не е вкаран във властта от бизнеса

Щом има данни за извършени престъпления, били те и от висши държавни чиновници, трябва да бъдат взети мерки, каза вицепремиерът

Дончев: Живков не е вкаран във властта от бизнеса | StandartNews.com

Арестуваният заместник-министър на екологията Красимир Живков не е вкаран във властта от бизнесмен, каквито информации се появиха, а от политическа партия. Това даде да се разбере вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за БНР. Като покровител на Живков често е цитиран Валентин Златев.

"Не мисля, че заместник-министър Красимир Живков ще остане на поста си. Има ли съмнение по отношение на някой от висшата власт - той трябва да бъде отстранен", каза Дончев.

Красимир Живков заедно с бивш директор на РИОСВ - Плевен и още четирима души са разследвани за участие в престъпна група за внос на опасни отпадъци, основно от Италия.

"Щом има данни за извършени престъпления, били те и от висши държавни чиновници, трябва да бъдат взети мерки", добави вицепремиерът в предаването "Хоризонт за вас". 

На въпрос от коя квота е Живков в Министерството на околната страна и водите, Томислав Дончев отговори, че не знае, но беше категоричен, че не е инсталиран от бизнеса като заместник-министър, а е предложен от някоя от политическите сили, но уточни, че не знае точно от коя.

"Ако държавата оказва подкрепа на някой вид бизнес, това се прави по уредения в закона ред, т.е. предоставя се безвъзмездно финансиране, променя се законодателството, но друга държавна подкрепа не съществува и не би трябвало да съществува, това е нерегламентирана подкрепа", коментира Дончев по повод съмненията за "съпорт" от Живков за бизнеса с отпадъци.

В контекста на паметните записки, разпространени от бизнесмена Васил Божков, на когото прокуратурата повдигна 18 обвинения, вицепремиерът коментира, че става дума за разговор между двама бизнесмени:

"Всеки може да обещава някакви неща от името на държавата. Това не е ангажимент на някоя държавна институция", каза вицепремиерът

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай