Дончев за нездравия ентусиазъм около милионите от ЕК

Твърдението, че Европейската комисия „ни е отпуснала 812 млн. евро за борба с COVID 19“ е по-скоро проява на нездрав ентусиазъм, написа вицепремиерът

Дончев за нездравия ентусиазъм около милионите от ЕК | StandartNews.com
  • Твърдението, че Европейската комисия „ни е отпуснала 812 млн. евро за борба с COVID 19“ е по-скоро проява на нездрав ентусиазъм, написа вицепремиерът
  • Звучи обнадеждаващо, но за съжаление не е съвсем вярно, допълни той

Без да искам да влизам в ролята на лошия вестител, следва да направя някои уточнения, относно новината, че Европейската комисия „ни е отпуснала 812 млн. евро за борба с COVID 19. Да, ЕК ще ни помогне, но размерът на финансирането ще бъде значително по-малък от 812 млн. евро. Това написа в сайта си вицепремиерът Томислав Дончев. И подробно разясни на какво може да разчита България.

ВИЖ ОЩЕ: Европа ни дава 240 млн. за битка с коронавируса

Ето какво още написа Томислав Дончев:

В рамките на целия програмен период 2014-2020 г., Европейската комисия ежегодно осигурява на държавите членки авансови средства в определен размер за предварително финансиране на проекти и програми. Практически този ресурс е необходим само в началото на програмния период, при който проектите се планират и стартира тяхната реализация. С напредването на изпълнението на програмите, необходимостта от авансов ресурс отпада, тъй като плащанията от страна на Комисията за вече изпълнени дейности и мерки са на регулярна база.

В тази връзка: налице е неизразходвано предварително финансиране за 2019 г., което е дължимо за възстановяване на ЕК през 2020 г. Същото за България се оценява на 122 млн. евро[1] (около 240 млн.лв.)

Същността на предложението на Европейската комисия е, че тя няма да изисква от ДЧ възстановяване на средствата от неизползваното предварително финансиране. С тези средства се осигурява ликвидност на ДЧ и следва  да се използват за покриване на националното съфинансиране (15%), което съответства на средства от ЕС по текущите национални оперативни програми  в размер на 690 млн. евро (85%). От една страна се намалява натискът върху националния бюджет за осигуряване на национално съфинансиране, а от друга се акумулира пакет от 812 млн. евро, който да ускори изпълнението на текущите програми. В случая не става дума за „свежи“ пари и/или допълнителни средства от ЕС за държавите членки, а за мобилизиране на съществуващ ресурс по националните оперативни програми.

Съгласно разпространената информация, ЕК констатира, че България разполага с ресурс от средствата си по програмите в размер на 546 млн. евро (вкл. с националното съфинансиране), за които все още не са сключени договори с бенефициенти. Тези недоговорени средства от националните пакети, разкриват възможност да бъдат препрограмирани и да бъдат пренасочени средства за мерки за борба със заразата.

Това вече се прави. Допълнителните възнаграждения на лекари и друг медицински персонал ще бъдат осигурени от ОПРЧР, сега работим закупуването на медицинска апаратура и защитни средства да бъде покрито от ОПРР.

[1] За информация: Неизразходвано предварително финансиране за Полша – 1 125 млн. евро; Испания – 1 161

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор САТНДАРТ
Коментирай