Дончев: Отваряме дебата за новата бг икономика

Второ интервю за седмицата даде вицепремиерът Томислав Дончев, който е пестелив на такива медийни изяви

Дончев: Отваряме дебата за новата бг икономика | StandartNews.com

Второ интервю за седмицата даде вицепремиерът Томислав Дончев, въпреки че е по условие твърде пестелив в медийните си изяви. Появяването му в “Офанзива” по Канал 3 се очакваше  да попълни  дефицита от политически новини, свързани с ГЕРБ.  Но както обикновено, партийната  информация бе поднесена оскъдно и метафорично, а подробните отговори бяха само на въпросите за трансформация на икономиката. С новината, че ГЕРБ отваря дебата за промените като тръгва на обществени дискусии, за да допълни с предложения от бизнеса и академичната общност стратегията, която бе публикуване на фейсбук страницата на вицепремиера. Срещи с гилдиите по отношение на намаляване на ДДС за цялата хранителна верига вече започна ДПС.

Още в началото на интервюто загадка остава и символиката в подаръка на Томислав Дончев за юбилея на Борисов. „Дадох му  специална карта на България . Можеше и компас, но картата винаги помага“, каза  вицепремиерът и остави за публиката  да гадае дали става въпрос за политическа или икономическа. Но намекна, че идеята за нея е дошла от “мобилния офис”, както той нарече обиколките из страната  с джипката на премиера - “така успяваме да уловим и емоцията на хората”, защото в политиката “има и страст, има и емоция.“

Промяната в ГЕРБ

Твърде лаконичен бе Дончев за предстоящия на 7 юли конгрес на ГЕРБ, на който се очакват структурни и персонални промени в партията. Той повтори изказванията на Борисов - ще има само двама зам.-председатели и ново звено за жалбите. Единствената своя интерпретация вложи в обяснение защо няма нужда от втори човек в партията, на  мястото на Цветанов. Според него партията си има председател, а надолу вертикалата не е важна, а хоризонталната схема, в която всеки си знае отговорностите, защото всичко друго е “част от остарял йерархичен подход”.

„Предстои да работим за промени в устава, редуциране на броя на заместник-председателите от двама. Това, което е коментирано до момента е, че трябва да се създаде нов орган, дали това ще стане чрез промени в устава е въпрос на по-прецизен правен анализ, става дума за комисия по жалби, етика, все още не е решено името, което ще се занимава с така да кажем с вътрешно-партийната дисциплина. Ще приема жалби от граждани, медии, от членове за поведение. Идеята е този орган не толкова да разкрива укоримо поведение, от гледна точка на Наказателния кодекс, колкото поведение, което е несъвместимо с общественото очакване и с целите и принципите на самата партия. Идеята на този орган е да засили вътрешните имунни сили", разкрива вицепремиерът.

Местните избори

Енигматично отговори на въпроса ще има ли промени в 5- те най-големи градове. Но не отрече промени. Двояко се изказа за Пловдив. Но беше подробен в обясненията защо не може да има общи критерии, а те са строго индивидуални за кметовете. Качеството на хората е важно, но едва ли е всичко, твърди той. Може да има смяна на поколенията в ГЕРБ, но  трябва да се мисли върху много неща. Например как да се постъпи с местни властници, които вече са начело на общините много на брой мандати, без да се засяга значението на опита. Трябва да има баланс между старото, но опитно, и новото но по-целеустремено.

Не коментира въпроса дали може да се очакват ходове от местни организации, като преминаването към нови играчи в политиката – Слави Трифонов, Мая Манолова и др. ГЕРБ трябва да се концентрира върху онези общини, където евроизборите са показали отлив на избиратели. „Нашите структури не са като стадо овце, за да се втурват в една или друга посока. Мина доста време от изборите. Анализът трябва да се прави и преповтаря на всички звена“, обяснява Дончев. Резултатите, според него, не трябва да се разглеждат чрез крайности, да се говори, че представянето е много лошо, да се принизява качеството на кандидатите. Но изборите за него са символ на кредита, който обществото дава на ГЕРБ: „Избирателите инвестираха очаквания у нас. Анализът следователно трябва да правим на ниво област, на ниво община, от всеки партиен кадър. Дори на ниво избирателна секция, всеки квартал.“

БСП, смята вицепремиерът е избрала своя път за евроизборите, като провалът на червените за него не е изненада. „Резултатът е както от нашата кампания, така и от неубедителната кампания на БСП. Кампанията на БСП на тези избори беше слаба, не говоря за интензивност, а от гледна точка на послание. Ако базираш една кампания само на оплюването на другия, това може да го ерозира, да го орони, но в никакъв случай няма да донесе подкрепа. Хейтът не е универсална политика“, категоричен е той.

Новият икономически модел

Дончев повтори тезата си за новия икономически бг модел, като увери, че трансформацията няма да дойде само   с решение на Министерския съвет или с промяна на някой и друг закон.

„Това е колкото държавен, толкова и обществен процес“, посочва Томислав Дончев. И изброява неща,  които тепърва трябва да бъдат засилени  и развивани: закони, финансиране на приложна наука, иновации, подкрепа за стартиращи фирми, използване на вече съществуващите индустриални и технически паркове, лаборатории за иновации и всички проекти с европейско финансиране. „Ще ускорим процеса по създаване на индустриални зони. Ще направим така, че да е по-кратък процесът на инвестиции и строежът на предприятия в индустриални зони“, казва вицепремиерът.

Според него обаче и субектите трябва да бъдат по-предприемчиви и по-насочени към иновациите. „Ако сега произвеждаш нещо със 100 работника, научи се да го правиш с 80, които да работят по-ефективно. Трябва да имаш по-модерен машинен парк, да дигитализираш процесите във фирмите“, категоричен е той. Ключовата дума е дързост.

Той припомни, че вече е предложил текст, който е на вниманието и на академичната общност, на изследователите, и на предприемачите. Сега започва серия от дискусии, целта на които е „не да запознавам хората с предложения модел за икономическа трансформация, колкото по-скоро да го допълваме, защото вече имаме много добри предложения.“ „Деликатното в тази сфера е да се отървем от грешно очакваното, че държавата ще даде едно решение чрез Министерския съвет, че ще променим два-три закона в НС и икономическата трансформация ще се случи“, казва Томислав Дончев.

Признава, че недостигът на работна сила е още един аргумент да вървим в тази посока. „Няма как страната да бъде богата ако произвеждаме евтини неща. Едни пари получаваш и една добавена стойност ако произвеждаш суровини, а по-висока е ако изработваш компоненти, примерно зъбни колела. Още повече добавена стойност има, ако произвеждаш скоростни кутии или коли. А още по-висока е тази добавена стойност ако правиш уникални неща, които другите не могат да ги правят“,  припомня  известните икономически истини Дончев.

Злоупотребите с евросредства

Най-голяма емоция в интервюто Дончев вложи, за да обясни как ще противодейства държавата на злоупотребата с европейски средство.. “Да, злоупотреби има във всички държави-членки на ЕС, но това не бива да ни успокоява. Реакцията е важна, а през последните години реагираме добре. Процесът, разбира се, изисква проверяващ апарат, изисква одитори и много други неща. Ако някой сбърка трябва да си плати, чрез т.нар. финансови корекции“, казва Дончев.

Според него лошото е, че в Програмата за развитие на селските региони контролната система е регистрирала пропуск. Сега пред управляващите  е дилемата – дали да проверяват два пъти повече или всичко да бъде проверявано по-старателно. „След всички излезли данни ще бъде проверявана всяка къща. И тази която не е функционирала и не функционира като къща за гости, а се използва за вила, жилище или каквото и да било друго, ще се искат парите обратно. Който няма шанс да върне парите обратно, ще загуби къщата“, обяснява той.

Очаква, макар и предпазливо, отпадане на механизма за наблюдение на България в рамките на Евросъюза. Като смело, определи изказването на правосъдният министър Данаил Кирилов да даде оставка, ако това не се случи. Отпадането трябва да е на дневен ред, защото изискванията вече са постигнати, а новите забележки отразяват не съвсем реалности, а по-скоро политическата конюнктура в Европа. „Една огромна част от работата е свършена – технически. Но важно е как всичко е пакетирано, което знаем от маркетинга и рекламата. В този смисъл все още имаме път, който да извървим“, усмихва се вицепремиерът.

Левче субсидия срещу по-ниско ДДС

Вицепремиерът остава твърд в изказванията за  свалянето на субсидиите за партиите до 1 лев. Според него има риск те да бъдат подложени на натиск от страна на олигарси. Но ГЕРБ не желаят да обсъждат предложенията на БСП,  Не искат дори да се замислят за идеята субсидията да бъде свита до 5-6 лева. Като аргумент той посочва референдума на Слави Трифонов, където с гласуване българският народ е изразил категоричното си мнение.

„Да разсъждаваме логически… Пълната отмяна на финансирането на политическите партии от държавата вероятно върви с някакъв подобен модел. Но да видим как ще се произнесе Народното събрание“, казва Дончев. ГЕРБ има своето предложение, което е „категорично и ясно.“ Един лев за глас. „Да видим каква конфигурация ще се генерира в народното събрание и каква подкрепа ще получи“, пита се Томислав Дончев. И за пореден път обвърза предложенията за сваляне субсидиите и ДДС като поиска да се гледат в пакет.

“ Да, намаляването на субсидията на 1 лев вероятно няма да направи партиите по-интегритетни (честни – бел. ред.), ако използваме този купешки термин… По същия начин и редуцирането на ставката на ДДС няма да направи един продукт по-евтин“, казва вицепремиерът, но същевременно признава, че някои хора приемат, че и двете са правилни и полезни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай