Добрев и Орешарски в челен сблъсък

Добрев и Орешарски в челен сблъсък | StandartNews.com

София. Какви данъци да чака бизнесът от 42-рото народно събрание, как ще се развива икономиката и какви ще бъдат приоритетите в отделните сектори. На тези и още много други питания на бизнеса чрез "Стандарт" ще отговорят представители на оспорващите си първото място на вота ГЕРБ и БСП. В следващите 3 дни предприемачи ще могат да задават конкретни въпроси на номинирания от БСП за премиер Пламен Орешарски и на един от икономистите в екипа на Бойко Борисов - Делян Добрев. В понеделник "Стандарт" ще публикува отговорите им.

До момента от предизборните платформи на двете партии стана ясно, че те имат няколко еднакви обещания - например запазване на 10% корпоративен данък и изравняване на майчинските през втората година с минималната работна заплата. В момента парите за отглеждане на дете за този период са 240 лв., а най-ниското възнаграждение е 310 лв.

ГЕРБ развива стратегия за преструктуриране на икономиката. В момента 99,8%, или 306 367 от предприятията са малки и средни. Икономистите на партията са направили сравнителен анализ с показателите на шестте държави в ЕС, които са най-близки по население с България - Швеция, Финландия, Дания, Австрия, Унгария и Словакия.

Наяве изплуват диспропорции в структурата на фирмите, които трябва да бъдат преодолени. У нас преобладава търговията на дребно - близо 31% от фирмите са от този сектор. Така се компенсирал недостигът на местно производство. В целия ЕС делът е 17%, а в шестте страни за сравнение - едва 13%. Затова през втория си мандат ГЕРБ ще подкрепи създаването на нови 4200 малки и средни предприятия в производството на метални изделия, машиностроенето, производството на компютри, оптика и електроника, автомобилостроенето. Както и нови 7100 фирми в сектора на информационните технологии и услуги и отделно нови 700 - за научноизследователска дейност.

Всичко това според експертите на ГЕРБ може да стане чрез целенасочена държавна политика за подкрепа и с еврофинансиране. Според партията на Бойко Борисов при равни други условия само изменението на структурата до изравняване с дяловете в ЕС-6 би довело до допълнителни 700 млн. евро добавена стойност за икономиката. Това било равно на 7% ръст в добавената стойност, дори при запазване на настоящите ниски нива на производителност на труда.

БСП пък обещават до 2017 г. да разкрият нови 250 000 работни места. Столетницата се ангажира да увеличи минималната работна заплата до 450 лв. Както и до месец държавата да се разплаща с бизнеса. Освен това червените ще пишат ударен план за инвестиции.
 
Хората на Бойко Борисов са категорично за запазване на 10-процентния плосък данък върху доходите. В БСП предлагат друго - размерът на налога да остане за най-масовите доходи между 310 лв. и 4500 лв. Такива заплати взимат близо 1 900 000 души. На близо 45 000 работещи с доходи над 4500 лв. БСП ще вдигне данъка на 20%. Червените ще върнат и необлагаемия минимум, който ще е равен на минималната работна заплата от 310 лв. Това ще засегне около 1 000 000 души, но ще остави в семействата над 300 млн. лв.

Въпросите си към Добрев и Орешарски можете да задавате на [email protected]

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай