Добрев видя нова коалиция

ПП не преследва истински евроатлантически каузи, заяви той

Добрев видя нова коалиция | StandartNews.com

Нова коалиция в 49-ото НС видя енергийният експерт на ГЕРБ Делян Добрев. 

"В следващия парламент вероятно няма да има такова голямо евроатлантическо мнозинство. Вероятно ще се увеличи подкрепата за „Възраждане“ и тази за БСП. Те играят в синхрон срещу еврото. Това защитава руския интерес. България е най-зависима от Русия по отношение на две неща-енергетика и отбрана. Когато този парламент започна да прави правилни стъпки в тези области и взе правилните решения, те не бяха подкрепени от ПП. Тази партия не преследва истински евроатлантически каузи, а просто са се маскира като такива. По-скоро може да ги видим да работят с БСП и „Възраждане“ в посока да забавят приемането на еврото. Българският лев, какъвто го познаваме, го няма още от 1997 година. Български символи ще има и на европейската валута", заяви Добрев пред БНР.

Има три закона, необходими за еврозоната, които не сме приели, напомни Добрев.

„Законът срещу пране на пари беше бламиран от ПП. ДБ пък не говорят за него. Може би застрашава някакви интереси , свързани с ПП“.

Делян Добрев коментира и присъствието на Владислав Горанов в списъка, изготвен по закона „Магнитски“.

„Когато Горанов беше финансов министър, ние влязохме в чакалнята на еврозоната и в банковия съюз. Ако не беше ПП, в началото на тази година, заедно с Хърватия, щяхме да станем член на еврозоната. ДБ и ПП се държат некоректно в момента и извличат политически дивиденти от тази ситуация.  Владислав Горанов напусна всички партийни постове още през лятото на 2020 година“.

Вносители на важните решения в енергетиката, които взе този парламент, сме аз и моите колеги от ГЕРБ, напомни Добрев.

„Това е решението за диверсификация на ядреното гориво. Задължихме МС да спре да купува ядрено гориво от руснаците. За 5-ти блок се взе решение да се купува американско гориво. За 6-ти блок ще купуваме френско гориво. Това са важните решения в енергетиката и те бяха взети. Друго важно решение е изграждането на 7-ми и 8-ми блок. След началото на войната е невъзможно там да има руско оборудване. Това беше гласувано“.

Газът в Черно море може да доведе до енергийна независимост, обясни още Делян Добрев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай