Добрев разкри игрите с газа. Оставаме без синьо гориво

Ето каква е истинската цена, на която го купуваме

Добрев разкри игрите с газа. Оставаме без синьо гориво | StandartNews.com

Бившият енергиен министър Делян Добрев разкри игрите с газа, показвайки документи на каква цена всъщност купуваме синьото гориво.

„Доставките на газ наистина не са спирали, защото купуваме от посредници и то руски посредници, които ние към 2012 г. премахнахме. Руските посредници сега се върнаха“, обяви в интервю за бТВ“ Добрев.

Той показа фактура от компанията „Винтерсхал“, която по думите му е продала газ за 40 млн. евро на България, който е с 30% по-скъп от този по договора с „Газпром“.

В отговор на въпроса има ли газ за следващите седмици той цитира писмо на „Булгаргаз“ до БЕХ, в което се казва, че газ няма и няма да има, дори да дойдат 7 танкера втечнен газ и да има инфраструктура за доставките от тях. Един танкер на месец осигурява половината от необходимото количество, уточни Добрев.

Той каза, че лидерът на ГЕРБ е свикал Изпълнителната комисия на партията, за да обсъди проблема с липсата на газ за страната.

„Решението е да стартира незабавен търг за доставка на неруски газ по дългосрочен договор. При дългосрочния договор газът е поне с 30% по-евтин, отколкото, ако купуваш танкер по танкер. Трябва и незабавно да бъде резервиран капацитет в терминалите за регазификация в Гърция и в Турция“, обяви Делян Добрев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай