Вторник,

До избор на кабинет – не пипат БНБ

От: СТАНДАРТ -
До избор на кабинет – не пипат БНБ
A
A
A

Докато не бъде избран кабинет, депутатите няма да се занимават с рокади в БНБ. Парламентът отложи днес гласуването на процедурни правила за избор на нов управител на централната банка. Мандатът на гуверньора Димитър Радев изтече на 15 юли, но законът позволява той да управлява БНБ до избор на нов ръководител.

Предложения за отпадането на точката от дневния ред на парламента направиха от две парламентарни групи - БСП и „Демократична България“.

От името на левицата аргументите представи Румен Гечев: „Избирането на ръководството на такъв орган предполага управляващо мнозинство, стабилно управление, спокойствие за избора. Докато не формираме правителство не е редно да се занимаваме с този въпрос, има и други органи, регулаторни, и други, на които са им изтекли сроковете, това ръководство на банката може да си изпълнява функциите докато ние не си свършим нашата работа“.

„Ние не можем тук да се разберем да изберем правителство, а почнахме да кадруваме в държавните органи. Така че като изберем правителство, нека тогава да влезе тази точка в дневният ред“, аргументира се и Атанас Атанасов от „Демократична България“.

Народните представители решиха утре да обсъдят на първо четене актуализацията на бюджета, а днешният им пленарен ден ще протече с изслушване на министри.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички