Девет управници пред Темида за рушвети

400 000 ограбени семейства чакат възмездие

Девет управници пред Темида за рушвети   | StandartNews.com

София. За цялата година в областта на корупцията има само 160 дела, съобщи временно изпълняващият длъжността главен прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Бойко Найденов.

Той отчете, че срещу лица, заемащи висши държавни длъжности, като министри, зам.-министри, кметове и области управители, делата са девет. Найденов не уточни колко са обвиняемите по тях, но от думите му става ясно, че най-малко 9 управници са в ръцете на Темида за рушвети.

Само 1 дело срещу доктор

Два събедни процеса за корупция има срещу митничари и два срещу данъчни служители. В здравеопазването има само едно такова дело. "Има дефицит при този вид дела", отбеляза Найденов. Той изтъкна, че никой не можел да го убеди, че в митниците имало само два такива случая.

"Лесно се отчита един месец, това е малко време, за да може да се направят много неща. В този месец се опитах да съчетая две неща - главен прокурор и директор на НСлС, за който пост бях избран една седмица преди това", каза още  той. Найденов съобщи, че последният месец от годината е белязан с доста скандали, като един от тях е този с Конституционния съд.  "Малко хора знаеха, че съществува такъв, сега всички знаят и знаят най-вече какъв не трябва да бъде", каза Найденов.

Той се спря и на разследването по случая с Венета Марковска. Найденов заяви, че не знае поради какви причини делото се е водило бавно в продължение на две години. Сега разследването срещу нея и приятеля й Георги Георгиев е доста ускорено. Найденов заяви, че твърде скоро са образувани проверките по случая Гугушева и затова не може да съобщи никаква информация. По случая той си позволи да каже само това, че не познава Гугушева и не иска предварително да предрешава как ще приключи разследването. Но е необяснимо как вземаш кредит от низходящ, за да му купиш апартамент.

Според шефа на НСлС делото САПАРД най-вероятно ще бъде възстановено съвсем скоро. "Опитах се да направя поглед към работата на прокуратурата за тази година – видях липса на разследвания по една болезнена тема, каквато е корупцията, както и липсата на работа в една също особено болезнено тема – кражбите", каза Найденов.

Без коледни бонуси за прокурорите

Според изпълняващият длъжността главен прокурор прокурорите няма да вземат коледни бонуси, защото е недопустимо 5 милиона лева да дължи обезщетение обвинението на пострадали лица по закона за отговорността на държавата. "След като дължим на някого такива средства, не може да получаваме бонуси", заяви Найденов. През миналата година 30 000 са осъдените лица, от които 10 000 са получили ефективни присъди.

Найденов изготвил указание към административните ръководители по места, в което се сочи необходимостта шефовете на прокуратурите да знаят какво се случва във ведомствата им. Според него не е нормално обвинители, които са шефове на прокуратури по места, да не знаят какво става в подопечната им служба. Найденов подчерта още един проблем - че малко от делата стигат до специален надзор и 100 души от Върховната касационна прокуратура почти нямат работа. Отгоре на всичкото имали и 50 помощника. "Харчим милиони, а не постигаме някакъв резултат", заяви Найденов.

Обвинителят не се доверил на полицията

Има 400 000 спрени производства срещу неизвестен извършител за извършени кражби. "Това са 400 000 български семейства, които очакват ние да направим нещо, за да бъдат обезвъзмездени. В следващите дни искам тази тема да влезе в дневния ред, защото тя като че ли винаги остава на заден план", коментира още Найденов.

Според него хората нямало смисъл да подават сигнали, когато станат жертви на подобен тип престъпление. Той даде пример със себе си. Неизвестен крадец му отмъкнал GPS на автомобила и Найденов не подал сигнал в полицията, защото нямало смисъл.

В средата на януари ще бъде направен и следствен експеримент за взрива в Бургас, обяви още Найденов. Според него вече са събрани необходимите средства за това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай