Десислава Атанасова: ПП и ДБ са в истерия заради вълшебната флашка

Някой панически се страхува да не му отнемат гаранта за изборен резултат

Десислава Атанасова: ПП и ДБ са в истерия заради вълшебната флашка | StandartNews.com
  • Хората на Кирил Петков и на Христо Иванов показват, че искат избори, а не кабинет
  • Някой панически се страхува да не му отнемат гаранта за изборен резултат
  • Радев постъпва много коректно, дава шанс на партиите да постигнат разбирателство
  • Ще търсим конституционно мнозинство за вакантните места в КС, ВСС и инспектората
  • След премиера Кирил Петков всеки би изглеждал достолепно
  • За тях разговорът за политики и приоритети сякаш приключи, казва председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

 

- Г-жо Атанасова, от сряда след обяд до четвъртък сутринта разглеждахте 100-те предложения за промяна на Изборния кодекс. След тези предълги дебати очаквахте ли крайната реакция на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" - да напуснат парламента и да заплашат с блокиране на столицата заради връщането на хартиената бюлетина? За нищо ли не се разбрахте?

- Много сериозно съм изненадана от демонстрацията на ПП и ДБ. На практика те заявиха, че излизат от пленарна зала само защото смятат, че гласуването с хартиена бюлетина и машинното гласуване е опит демокрацията да отнеме на някого победата. Само да подчертая, че предложенията, които предизвикаха наистина сериозен дебат, се обсъждат вече месеци наред.

От момента, в който беше отнето правото на българските граждани да гласуват по свой избор - дали с машина или бюлетина, това бе разчетено като опит за манипулация на изборни резултати. Категорично не съм съгласна изобщо да се търси възможност за опити за служебна победа от ПП и ДБ. Ние, с промените, които подкрепихме и които са внесени от БСП, даваме възможност на българските граждани, на нашите работодатели да избират как да гласуват. Нищо повече.

- Да не би да се страхуват, че връщането на хартиената бюлетина може да ги лиши от позициите, които имат в момента в сегашния парламент?

- Мисля, че са в истерия. Буквално в истерия. Видях го на пресконференцията, която дадоха, а след това направиха и декларация в пленарната зала, за да поставят ултиматуми заради това, че някой им отне вълшебната флашка. Сигурно това е като вълшебната флейта.

Категорично не мога да се съглася, че единствено и само една флашка, на която са записани данните от машинното гласуване, съответно, без никой да знае какви кодове са генерирани, какви алгоритми са въведени в софтуеъра, е най-важната за тях. За тях като че ли приключи предизборната надпревара за политики, за приоритети, за позиции. Разчитат единствено и само на резултат, гарантиран от вълшебната флашка. На нищо друго.

Трябва да подчертая, че предложението, което е направено, дава възможност за машинно гласуване, както и за хартиено такова по избор на самия избирател.

- Но те заявиха, че сте отменили машинното гласуване.

- Правят го, защото искат да спекулират може би с един от страховете на гражданите - че се посяга на демокрацията. Толкова глупости изговориха, откровени глупости, манипулации и спекулации, че аз дори не мога да ги обобщя. Обаче такъв страх от това избирателят да държи в ръцете си хартиена бюлетина, с която е упражнил правото си на глас, при положение, че машинното гласуване се запазва, е необясним.

Единствено обаче им се отнема машинното преброяване по някакъв алгоритъм, неясен за никого, включително и за самите тях по техни признания. Ние категорично смятаме, че на комисиите, в които участват представители на всички политически партии, може да се има доверие в преброяването на хартиените бюлетини. Още повече, че това преброяване се прави под видеонаблюдение, което въведохме сега.

- Между ГЕРБ-СДС и ПП се проведоха разговори. Вие отприщихте диалога с поканата си към тях и като че ли се вървеше към разбирателство за някои важни проблеми. Сега обаче пак влязохте във война. Защо толкова рязко се стигна до нея?

- Това е изключително странно, защото по-сериозният разговор, който е за политики, за приоритети, за решения на кризи, за съгласие, при положение, че минахме през много по-сериозни теми - Македония, военно-техническата помощ за Украйна, закупуването на вторите F-16, еврозоната, План за възстановяване и устойчивост, "Уестеингхаус", решенията в енергетиката - всичко това беше подкрепено от нас, ДБ и отчасти от ПП, защото помним, че Асен Василев заедно с Калина Константинова, Бойко Рашков, Радостин Василев и други герои гласуваха против F-16.

През всички тези сериозни теми ние преминахме и намерихме съгласие, консенсус, възможност за разговор, въпреки негативните отношения по време на кампанията тук, в парламента и т.н. А представяте ли си - по темата за "вълшебната флашка" - истерия. На мен това ми говори, че някой панически се страхува да не му се отнеме гаранта за изборен резултат. Не мога да намеря никаква друга причина.

- Това минира ли преговорите за кабинет помежду ви оттук-нататък? Вие сте неговия носител, но имате ли идея за премиер?

- Първо, мандатът все още не е връчен. Предстоят и консултациите при президента на още две от политическите сили - ДБ и "Български възход". Второ, посочих по кои теми вече сме имали консенсус, заложили сме и сме посочили евроатлантическия път на България, отстоели сме го заедно. Тоест, аз смятах, че червени линии изобщо по такива теми и по много други - бюджет, енергетика, закон за удължаване срока на бюджета, антикорупционна реформа, правосъдна реформа, можем да водим разговори и ние вече ги водихме с ДБ, преди това с ПП. Коректни и открити пред българските граждани.

Ние никога не сме твърдели, че очакваме някой с магическа пръчка да си промени отношението и да каже: да, вземайте мандата, ние ще ви подкрепим. Напротив, те заявяваха многократно, че не биха подкрепили мандат на ГЕРБ. В този смисъл тук разговорът даже не е за мандати.

Няколко пъти анонсирахме, че ако искаме да има редовно правителство, трябва да гарантираме някакво мнозинство зад него, без значение с кой мандат - първи, втори, трети. В противен случай отиваме на избори. Оказа се, че вероятно ПП и ДБ искат избори, защото така изглежда. Те вече с никого нямало да говорят, поставят най-различни ултиматуми, влизат, излизат, връщат се и т.н.

Кога ще се връчи мандата на ГЕРБ не зная, това зависи изцяло от президента.

- Смятате ли, че той изчаква, за да види някакво по-широко съгласие?

- Да, той постъпва много коректно към политическите партии, като вероятно очаква разбирателство между тях. Ние няколко пъти сме заявили, че ако всички политически партии си даваме сметка, че единствено и само редовно правителство ще може да отговори на кризите - геополитически, вътрешнополитически, икономически, социални, енергийни, трябва да има поне някакъв разговор, някакво съгласие за това дали ще има правителство или ще има избори.

Предстоят ни още две срещи - с ДПС и с "Български възход". Намерихме допирни точки включително с "Възраждане" по различни теми. Тоест, тук червените линии нямат никакво значение, ако се търси стабилно мнозинство по различни приоритети. Трудно ми е да кажа дали оттук нататък изобщо разговорът за правителство с втори, с трети мандат ще се води и как ще се води.

- Вие вече водите разговори преди връчването на първия мандат.

- Ние категорично смятаме, че трябва да има консенсус. От партиите, с които сме се видели, ПП смятат, че разговор за подкрепа от тяхна страна не може да има. ДБ в сряда заявиха същото. БСП заявиха същото.

В този смисъл ние можем, тъй като разполагаме с хора, които имат достатъчен административен и житейски опит, защото последният не е без значение, да предложим кабинет на малцинството.

- Той няма да мине.

- Нито ще мине, нито, ако случайно мине, ще оцелее. Просто защото няма да е стабилен.

- А има ли вариант да стигнете до такова споразумение с другите политически сили, събирайки подкрепата на около 160 депутати, още с вашия първи мандат, посочвайки за кандидат-премиер този, за който се предполага, че ще получи третия - Стефан Янев?

- Към този момент категорично не сме обсъждали подобен вариант. Всъщност конституционно мнозинство може да се формира и вече се сформира няколко пъти. Дори аз предложих на колегите още един, тъй да се каже, тест за такова мнозинство - за започване на изпълнение на нашите конституционни задължения като парламент за попълване на квотите на Конституционния съд, Висшия съдебен съвет и инспектората. Защото неизпълнението на нашите задължения рефлектира върху дейността на другите власти. Ние не можем да подходим безхаберно към отговорностите си. Казвам на всички колеги, че ще инициирам подобни процедури и вече ги подготвям, ще бъдат внесени, ще търсим консенсус, ще търсим обсъждане, ще търсим 160 гласа за избор. Въпросът е обаче, че това означава да има правителство.

- А изобщо обсъждате ли варианти за премиер, защото когато Радев ви извика да ви връчи мандата, той трябва да бъде получен от кандидата за премиер?

- Мандатът сам по себе си, ако ще се приеме от представител на ГЕРБ с ясното съзнание, че той няма шанс да го изпълни и да бъде кандидат за премиер, който ще получи одобрение в пленарната зала, е почти без значение от кого ще бъде взет. Всеки може да го вземе. Да не говорим, че след премиера Кирил Петков всеки би изглеждал по-достолепно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай