Сряда,

Депутатска фирма в афера с фирми бушони

От: Администратор -
148
Депутатска фирма в афера с фирми бушони
A
A
A

Семейният хотел на Котеви се оказа собственост на ром от Гоце Делчев

Как печалбата на "Перун" е само 83 бона за 4 г., чудят се в социалните мрежи

Кандидат за кмет на Сандански е забъркан в "ромска схема" за източване на ДДС. За това алармират в социалните мрежи три седмици преди вота. Местни хора твърдят, че срещу фамилията на депутата Кирил Котев и претендент за кметския стол от ГЕРБ има данни за данъчни престъпления. И смятат, че тази информация ще предизвика интереса на прокуратурата и НАП. След справка в Търговския регистър установяват, че управител на "Хотел Перун" ЕООД е 33-годишният ромски тартор Валери Огнянов Димитров. Въпросното дружество е собственик на семейния хотел на Котев. Проверката показва, че младият ром, който живее на ул. "Драгоман" 182 в махалата на Гоце Делчев, под различна форма - като собственик, прехвърлител и/или управител, участва в десетки търговски дружества, дължащи милиони на НАП през последните няколко години. Мургавият бизнесмен е едноличен собственик на 19 търговски дружества, някои от които са "закупени" от знакови предприемачи в региона. В нито едно от тях той няма съдружник или съуправител. И

на практика оглавява цяла империя

от данъчно задължени дружества. На адреса на ромския "дедесарски цар", наред с множество други фирми, е регистрирано и дружеството собственик на семейния хотел на депутата Котев, а Валери Димитров е негов управител. "Това силно ни озадачи, тъй като всички в Сандански знаят много добре, че този хотел се стопанисва лично от брата, майката и бащата на депутата. Нещо повече, целият град знае, че е и своеобразна приемна на народния представител", твърдят възмутени граждани в социалната мрежа.
Справката в регистъра показва, че депутатският брат Иван Котев е преустановил функциите си на управител на 05.11.2013 г., когато ги е предал на ромския бизнесмен, а собствеността на хотела е била прехвърлена на "Лик Холидейз" ЕООД на 23.10.2013 г. Партидата на това дружество с ЕИК 200658840 разкрива, че ромският предприемач е не само управител, но и чрез "Лик Холидейз" е едноличен собственик на "Перун". Нещо повече, това дружество, подобно на "Хотел Перун" ЕООД, е регистрирано на адрес в ромската махала на Гоце Делчев, а като електронен адрес за връзка е даден имейлът на депутатския брат Иван Котев (ivan.kotev@profstroy.net), който по документи няма нищо общо нито със собствеността, нито с управлението на хотела. Той е напуснал управлението на дружеството майка, което притежава фирмата собственик на "Перун" на 30.10.2013 г., когато е сменен на поста от рома, който в същия ден е станал негов едноличен собственик. "Направи ни впечатление, че като адрес за връзка с НАП Валери е посочил в търговската регистрация на "Лик Холидейз" следния адрес - Сандански, ул. "Кожух" 17. Проверката ни констатира, че на същия е регистрирана и друга семейна фирма на Котеви - "Профстрой" ООД, ЕИК 101725052. В нея съдружници в различни периоди са били бащата, майката и братът на Кирил Котев, както и самият депутат и кандидат-кмет. Там е регистриран и ЕТ "ДОН - КОТ - Андон Котев", пишат още възмутените. Кирил Котев се е освободил от дяловете си в "Профстрой" чак през ноември 2014 г., когато вече е бил депутат. Дружеството е действащо и към настоящия момент. "Семейство Котеви, в това число и депутатът, и сега са фактическите собственици на "Перун", като го управляват без участието на вписания като управител на двете дружества по веригата на собствеността Валери Димитров. Очевидно той е подставено лице, дружествата се източват, контролиращите ги лица укриват дейност и данъци, а ромският бизнесмен е просто бушонът, който трябва да предпазва от НАП и прокуратурата", боят се в Сандански.
Хотелският комплекс е на 6 етажа със сутерен. На сайта му пише, че е действащ и предлага на гостите си над 50 единични, двойни и тройни стаи, апартаменти за трима и за четирима, както и СПА център с джакузи, сауна, парна баня и стая за масажи, фитнес зала, ресторант с 80 места, плюс още толкова в градината, денонощен лоби бар и паркинг.

Цените са от 40 до 120 лв. на нощувка

Брокери на имоти в курорта пък твърдят, че стойността на комплекса е поне 1 млн. лв. В същото време, докато "Перун" не само де факто, но и де юре, се е държал от Котеви, дружеството собственик е декларирало за годините от 2009 (когато хотелът влиза в експлоатация) до 2012 г. (преди фиктивното му прехвърляне на ромския бизнесмен) незначителни приходи. Това е видно от публикуваните финансови отчети на "Хотел Перун" ЕООД. За 2009-а приходите са общо 31 000 лв., разходите - 8000 лв, а чистата печалба - 21 000 лв. За 2010-а са заработени 99 000 лв., от които 54 000 лв. е печалбата. През 2011 г. има драстичен спад. Приходите отново са 31 000 лв., а печалбата - 8 хиляди. Набива се на очи, че през 2012 г. "Перун" по счетоводни документи не е извършвал дейност (приходи 0 лева и разходи 0 лева), въпреки че и хотелът, и ресторантът са работели, спомнят си в града. Общо за 4-те години - от откриването до прехвърлянето на рома от Гоце Делчев, комплексът е натрупал 83 000 лв. печалба и разполага "на каса" с 93 000 лева. Въпреки това дружеството "Хотел Перун" ЕООД е останало със задължения от общо 9000 лв., в това число неплатени данъци върху печалбата от 7000 лв. и 2000 лв. неразплатени суми към персонал и доставчици. От счетоводния анализ е видно, че през 2009 и 2011 г. хотелът е реализирал съмнително слаба дейност. Годишен приход от 31 000 лева означава, че от всички 50 стаи и апартаменти са функционирали само по 1-2 на вечер, а

ресторантът с 160 места е заработил само 1000 лв.

за 12 месеца, което звучи абсурдно. Единствената година с нормални счетоводни показатели е 2010 г., а липсата на отчетена дейност през 2012 г. е озадачаваща. "Според нас хотелът умишлено е банкрутирал и съответните органи не са били уведомени. Затова е последвало и прехвърлянето му на ромския "бизнесмен", подозират санданчани. И се питат: На каква цена Иван Котев като физическо лице е продал дяловете си в "Хотел Перун" ЕООД и "Лик Холидейз" ЕООД и пазарна ли е тя? Заплатил ли е данъци върху получената сума? Какъв е произходът на парите, с които Валери Димитров е закупил дяловете му? Укривало ли е доходи и данъци дружеството собственик на хотела от 2009 до 2013 г., предвид размерите на сградата и находящите се в нея обекти? Поради каква причина дължимите налози върху печалбата за периода в размер на 7000 лв. не са били платени, въпреки положителните, макар и занижени, финансови резултати на "Хотел Перун" ЕООД? Отговорите ще търсят от прокуратурата и НАП, до които готвят сигнал. Ще настояват за данъчна ревизия и прокурорска проверка на дружествата "Хотел Перун" ЕООД и "Лик Холидейз" ЕООД, на физическите лица Андон Котев, Людмила Котева, Иван Котев, Кирил Котев и Валери Димитров. Тези проверки ще опровергаят или потвърдят съмненията им, че са извършени престъпления против данъчната система.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички