Депутатска фирма в афера с фирми бушони

Депутатска фирма в афера с фирми бушони | StandartNews.com

Семейният хотел на Котеви се оказа собственост на ром от Гоце Делчев

Как печалбата на "Перун" е само 83 бона за 4 г., чудят се в социалните мрежи

Кандидат за кмет на Сандански е забъркан в "ромска схема" за източване на ДДС. За това алармират в социалните мрежи три седмици преди вота. Местни хора твърдят, че срещу фамилията на депутата Кирил Котев и претендент за кметския стол от ГЕРБ има данни за данъчни престъпления. И смятат, че тази информация ще предизвика интереса на прокуратурата и НАП. След справка в Търговския регистър установяват, че управител на "Хотел Перун" ЕООД е 33-годишният ромски тартор Валери Огнянов Димитров. Въпросното дружество е собственик на семейния хотел на Котев. Проверката показва, че младият ром, който живее на ул. "Драгоман" 182 в махалата на Гоце Делчев, под различна форма - като собственик, прехвърлител и/или управител, участва в десетки търговски дружества, дължащи милиони на НАП през последните няколко години. Мургавият бизнесмен е едноличен собственик на 19 търговски дружества, някои от които са "закупени" от знакови предприемачи в региона. В нито едно от тях той няма съдружник или съуправител. И

на практика оглавява цяла империя

от данъчно задължени дружества. На адреса на ромския "дедесарски цар", наред с множество други фирми, е регистрирано и дружеството собственик на семейния хотел на депутата Котев, а Валери Димитров е негов управител. "Това силно ни озадачи, тъй като всички в Сандански знаят много добре, че този хотел се стопанисва лично от брата, майката и бащата на депутата. Нещо повече, целият град знае, че е и своеобразна приемна на народния представител", твърдят възмутени граждани в социалната мрежа.
Справката в регистъра показва, че депутатският брат Иван Котев е преустановил функциите си на управител на 05.11.2013 г., когато ги е предал на ромския бизнесмен, а собствеността на хотела е била прехвърлена на "Лик Холидейз" ЕООД на 23.10.2013 г. Партидата на това дружество с ЕИК 200658840 разкрива, че ромският предприемач е не само управител, но и чрез "Лик Холидейз" е едноличен собственик на "Перун". Нещо повече, това дружество, подобно на "Хотел Перун" ЕООД, е регистрирано на адрес в ромската махала на Гоце Делчев, а като електронен адрес за връзка е даден имейлът на депутатския брат Иван Котев ([email protected]), който по документи няма нищо общо нито със собствеността, нито с управлението на хотела. Той е напуснал управлението на дружеството майка, което притежава фирмата собственик на "Перун" на 30.10.2013 г., когато е сменен на поста от рома, който в същия ден е станал негов едноличен собственик. "Направи ни впечатление, че като адрес за връзка с НАП Валери е посочил в търговската регистрация на "Лик Холидейз" следния адрес - Сандански, ул. "Кожух" 17. Проверката ни констатира, че на същия е регистрирана и друга семейна фирма на Котеви - "Профстрой" ООД, ЕИК 101725052. В нея съдружници в различни периоди са били бащата, майката и братът на Кирил Котев, както и самият депутат и кандидат-кмет. Там е регистриран и ЕТ "ДОН - КОТ - Андон Котев", пишат още възмутените. Кирил Котев се е освободил от дяловете си в "Профстрой" чак през ноември 2014 г., когато вече е бил депутат. Дружеството е действащо и към настоящия момент. "Семейство Котеви, в това число и депутатът, и сега са фактическите собственици на "Перун", като го управляват без участието на вписания като управител на двете дружества по веригата на собствеността Валери Димитров. Очевидно той е подставено лице, дружествата се източват, контролиращите ги лица укриват дейност и данъци, а ромският бизнесмен е просто бушонът, който трябва да предпазва от НАП и прокуратурата", боят се в Сандански.
Хотелският комплекс е на 6 етажа със сутерен. На сайта му пише, че е действащ и предлага на гостите си над 50 единични, двойни и тройни стаи, апартаменти за трима и за четирима, както и СПА център с джакузи, сауна, парна баня и стая за масажи, фитнес зала, ресторант с 80 места, плюс още толкова в градината, денонощен лоби бар и паркинг.

Цените са от 40 до 120 лв. на нощувка

Брокери на имоти в курорта пък твърдят, че стойността на комплекса е поне 1 млн. лв. В същото време, докато "Перун" не само де факто, но и де юре, се е държал от Котеви, дружеството собственик е декларирало за годините от 2009 (когато хотелът влиза в експлоатация) до 2012 г. (преди фиктивното му прехвърляне на ромския бизнесмен) незначителни приходи. Това е видно от публикуваните финансови отчети на "Хотел Перун" ЕООД. За 2009-а приходите са общо 31 000 лв., разходите - 8000 лв, а чистата печалба - 21 000 лв. За 2010-а са заработени 99 000 лв., от които 54 000 лв. е печалбата. През 2011 г. има драстичен спад. Приходите отново са 31 000 лв., а печалбата - 8 хиляди. Набива се на очи, че през 2012 г. "Перун" по счетоводни документи не е извършвал дейност (приходи 0 лева и разходи 0 лева), въпреки че и хотелът, и ресторантът са работели, спомнят си в града. Общо за 4-те години - от откриването до прехвърлянето на рома от Гоце Делчев, комплексът е натрупал 83 000 лв. печалба и разполага "на каса" с 93 000 лева. Въпреки това дружеството "Хотел Перун" ЕООД е останало със задължения от общо 9000 лв., в това число неплатени данъци върху печалбата от 7000 лв. и 2000 лв. неразплатени суми към персонал и доставчици. От счетоводния анализ е видно, че през 2009 и 2011 г. хотелът е реализирал съмнително слаба дейност. Годишен приход от 31 000 лева означава, че от всички 50 стаи и апартаменти са функционирали само по 1-2 на вечер, а

ресторантът с 160 места е заработил само 1000 лв.

за 12 месеца, което звучи абсурдно. Единствената година с нормални счетоводни показатели е 2010 г., а липсата на отчетена дейност през 2012 г. е озадачаваща. "Според нас хотелът умишлено е банкрутирал и съответните органи не са били уведомени. Затова е последвало и прехвърлянето му на ромския "бизнесмен", подозират санданчани. И се питат: На каква цена Иван Котев като физическо лице е продал дяловете си в "Хотел Перун" ЕООД и "Лик Холидейз" ЕООД и пазарна ли е тя? Заплатил ли е данъци върху получената сума? Какъв е произходът на парите, с които Валери Димитров е закупил дяловете му? Укривало ли е доходи и данъци дружеството собственик на хотела от 2009 до 2013 г., предвид размерите на сградата и находящите се в нея обекти? Поради каква причина дължимите налози върху печалбата за периода в размер на 7000 лв. не са били платени, въпреки положителните, макар и занижени, финансови резултати на "Хотел Перун" ЕООД? Отговорите ще търсят от прокуратурата и НАП, до които готвят сигнал. Ще настояват за данъчна ревизия и прокурорска проверка на дружествата "Хотел Перун" ЕООД и "Лик Холидейз" ЕООД, на физическите лица Андон Котев, Людмила Котева, Иван Котев, Кирил Котев и Валери Димитров. Тези проверки ще опровергаят или потвърдят съмненията им, че са извършени престъпления против данъчната система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай