Депутатка на Костадинов напуска Възраждане и Народното събрание

Гунчева отсъстваше от залата когато се гласуваше вотът на недоверие към кабинета

Депутатка на Костадинов напуска Възраждане и Народното събрание | StandartNews.com

Елена Гунчева обяви снощи в личния си профил във Фейсбук, че напуска Народното събрание и партия „Възраждане", предаде Нова телевизия.

Заради здравословен проблем Гунчева беше единственият отсъстващ от залата депутат, когато се гласуваше вотът на недоверие към кабинета „Петков" в сряда.

Като причини за решението си, тя изброява проблеми с пиара на партията, както и кадровата политика. „Лидерът иска верни, а не умни и мислещи. Като това многократно го е заявявал в прав текст”, написа Гунчева.

Гунчева добавя и още причини - това, че усеща лично отношение към нея, че „безотчетните пари, които се полагат на депутатите и които са били взети от партийната каса", както и сътрудничеството на партията й с ГЕРБ.

„В един момент ни беше нареждано да гласуваме всички предложения, които идват от страна на ГЕРБ. Те обикновено бяха някакви предложения или към второ четене, или законопроект, или проекти на решения на ГЕРБ с изключение на тези, които кардинално се разминаваха с политиката на партията - за зеления сертификат, за декларацията, за Украйна и оръжията, но за почти всичко останало виждах представители на ГЕРБ, които се договаряха по какъв начин да гласуваме. Ние изобщо нямахме думата. Това е може би от началото на тази година. В самото начало не беше така”, каза тя Елена Гунчева тази сутрин пред Нова телевизия.

Тя отбеляза, че може да се проследи по стенограмите на Народното събрание колко пъти партията е гласувала заедно с ГЕРБ. „Включително имаше и доста странни решения, за които никой не ни обясняваше защо гласуваме по един или друг начин”, добави тя.

Запитана дали е питала лидера на партията защо се получава това и какво е отговарял той, Гунчева отговори: „Той казваше, че това е политиката и че в края на краищата трябва да се правят компромиси и много много да не питам. Общо взето това беше отговорът. Както виждате, ние винаги гласуваме единодушно, с някои изключения когато ни се казва, че някои трябва да се въздържат, да не гласуват и т.н. Това категорично не мога да го приема”.

Тя беше категорична, че никой не е опитвал да прави договорки с нея. „Щях да гласувам „за” вота на недоверие, макар и с отвращение, защото едно гласуване с ДПС е доста неприемливо, но заради общата кауза щях да го подкрепя”, посочи Елена Гунчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай