Депутатите си намалиха субсидиите с 1 лев на глас

Депутатите си намалиха субсидиите с 1 лев на глас | StandartNews.com

София. Депутатите приеха на второ четене на Бюджет 2014 г. без никакви разисквания по темата, че партиите ще получават с един лев по-малка субсидия годишно.

Така партийната субсидия спада от 12 на 11 лева на спечелен действителен глас, предаде Дарик.

Предложението бе подкрепено с гласовете на 104 народни представители, против бяха 4, въздържали се 38.

Извънредното заседание беше открито след 20-минутна почивка за събиране на кворум. При първата регистрация в зала бяха 120 депутати. След почивката се регистрираха 131 народни представители, сред които над 20 депутати от ГЕРБ.

Най-голямата парламентарно представена партия ГЕРБ ще получи с около 1,1 млн. лева по-малко.

Общо партията на Бойко Борисов ще получи над 11,8 млн. лева. Коалиция за България ще получи с млн. лева по-малко, като субсидията й ще падне до 10,3 млн. лева.

При ДПС субсидията ще бъде 4,4 млн. лева, а намалението е с 400 000 лева. Атака ще получи с около 300 000 лева по-малко, като догодина субсидията й ще бъде 2,8 млн. лева.

Първата партия, която е под чертата на 4% бариера, Национален фронт за спасение на България ще получи с около 130 000 лева по-малко, което ще й донесе 1,4 млн. лева.

За намалението на партийните субсидии бе решено на коалиционния семинар в Боровец, като тогава БСП и ДПС се обединиха за намаляване с до десет на сто.

Ако намалението беше с 10%, партиите трябваше да се лишат с 1,2 лева на глас. Те обаче решиха да оставят по 20 стотинки на спечелен глас в партийните субсидии.

Максималният размер на държавния дълг към края на 2014 г. не може да надвишава 18,0 млрд. лв., предаде Фокус.

Минималният размер на фискалния резерв към 31 декември 2014 г. ще е в размер на 4,5 млрд. лв. Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет по реда на Закона за държавния дълг, ще е 4,4 млрд. лв.

Министерският съвет ще може да поема външен държавен дълг, включително чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, в размер общо до 3,9 млрд. лв. или тяхната равностойност в друга валута при условие за последваща ратификация. В рамките на текущата бюджетна година Министерският съвет освен дълга по чл. 67, ал. 1, ще може да проведе преговори и сключи с Европейската инвестиционна банка споразумение за структурен програмен заем в размер до 500 млн. евро за съфинансиране на проекти, изпълнявани със средства от фондовете на Европейския съюз, за периода 2014-2020 г. при условие за последваща ратификация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай