Депутатите отхвърлиха патентния данък за такститата

Депутатите отхвърлиха патентния данък за такститата | StandartNews.com

Депутатите отхвърлиха на първо четене патентния данък за такситата. Така остава старият режим, при който само лицензирани превозвачи могат да извършват таксиметрова дейност, съобщи Би Ти Ви.

Такситата ще плащат данък както досега, идеята за патент от 400 до 1000 лв. не се прие. Освен това остава приетият преди месец режим само лицензирани превозвачи да могат да извършват таксиметров превоз.

Така отпада идеята на ГЕРБ да могат да го правят и упълномощени лица. Тоест възможността „копърките" да се върнат не се прие.

71 депутати гласуваха за промените, 38 бяха против, а 42-ма се въздържаха. Основно измененията бяха подкрепени от депутатите на ГЕРБ и двама от ПГ на АБВ, останалите парламентарни групи гласуваха с „против" и „въздържал се".

Срещу текстовете днес се обяви и министърът на транспорта Ивайло Московски. У нас има 25-26 000 таксита и 4-5 000 превозвача. Да не създаваме хаос в системата, да оставим стария вариант, измененията са прибързани, коментира той.

От опозицията пък обясниха, че лобитата в ГЕРБ са се изпокарали.

„В ГЕРБ има две воюващи икономически групировки, вие сте партия на групировките", подчерта независимият Велизар Енчев.

„Много глупости се изговориха, но това вече е върхът. Да, лобист съм, за приходи в бюджета", отговори Менда Стоянова от ГЕРБ.

„Не възразяваме срещу патентния данък, но данъчните резултати са твърде скромни за мащаба на заетите в тази дейност. Те трябва да отчитат данък но не отчитат. Социално слаби ли са - не знам", заяви Йордан Цонев от ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай