Депутатите гласуваха данък "уикенд"

Депутатите гласуваха данък "уикенд" | StandartNews.com

Депутатите одобриха на второ четене т. нар. данък „уикенд". Според промените в Закона за корпоративното подоходно облагане ползването на служебни активи (автомобили, телефони и имоти) за лични цели ще се облага с данък от 10 %.

Бизнесът ще може да избира какво облагане да приложи - схемата с 10 % или действащия в момента режим, според който собственици, управители и служители на фирмите плащат данъци и осигуровки върху доходите в натура по Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Депутатите регламентираха и числови прагове, които показват каква част за конкретни видове активи се приема, че е за лично ползване, и каква за служебно. За служебните автомобилите бизнесът сам ще определя доколко колите се ползват за лични нужди според изминатите километри, съобщава bTV. Дава се възможност и да се избере фиксирано разделяне - 50 на сто за служебни цели и 50 на сто - за лични.

Разходите, свързани с експлоатация на превозни средства, които се използват както за дейността, така и за лично ползване, се признават за данъчни цели и, когато не е издаден пътен лист или друг подобен документ, записа парламентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай