Депутатите заседаваха до първи петли, само 34-ма не заспаха

В полунощ изслушаха химна

Депутатите заседаваха до първи петли, само 34-ма не заспаха | StandartNews.com

Заседанието на парламента беше прекратено след близо 18 часа дебати по второто четене на промените в Изборния кодекс. След предложение на "Продължаваме Промяната" за прекратяване на разискванията и проверка на кворума преди гласуването беше установено, че в залата присъстват 34-ма от 240 народни представители. На свикания след това председателски съвет беше решено парламентът да продължи работа с обсъждане на още няколко параграфа, които да бъдат гласувани на следващо заседание, на което има кворум.

Преди това депутатите върнаха възможността избирателят да избира дали да гласува с хартиена бюлетина или с машина, запазиха район "Чужбина", но само като запис в закона, и приеха секционните комисии да броят бюлетините от машинното гласуване заедно с хартиените бюлетини.

Близо 18 часа - до малко преди 3:00 ч. през нощта продължи заседанието на Народното събрание, на което депутатите обсъждаха на второ четене промените в Изборния кодекс. 

По-рано мнозинство от 124 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП прие окончателно текстовете в големите секции избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване, като за отпечатване на бюлетина от машинното гласуване ще се използва специализирана хартия с допълнителни защити.

Споровете "за" и "против" връщането на смесеното гласуване прераснаха в скандали, лични нападки, напускане на пленарната зала от депутатите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", призиви за протести и заявката на ПП, че ако хартиената бюлетина се върне, няма да предложат правителство на малцинството с втория мандат.

Най-остри бяха споровете около връщането на хартиената бюлетина.

Съпредседателят на ПП Асен Василев заяви: "Единствената причина ние да сме против хартиения вот е, че той в България се организира с чували - чували с пари и чували с фалшифицирани бюлетини".

Георги Свиленски от БСП, които са вносители на смесеното гласуване, подчерта: "БСП е "за "прозрачен, честен вот, осигурен по всякакъв начин. Защото проблемът, освен съмненията, които има, проблемът е и с отказа на български граждани да гласуват".

Депутатите направиха десетки окончателни гласувания. В залата беше отхвърлена идеята на "Демократична България" за преброителни центрове.

Район "Чужбина" се запази, но остава тепърва да се решава колко и откъде ще се разпределят мандатите.

Кабините отпадат и се заменят с паравани и при гласуването с машини, и с хартиени бюлетини.

Останаха 40 заявления за разкриване на нова секция в чужбина, запази се 15-членният състав на Централната избирателна комисия, запазват се техническите носители, на които ще се записва резултатът от машинното гласуване.

Ще има видеонаблюдение и видеозаснемане в секциите при броенето на гласовете и попълване на протокола след края на изборния ден.

И още: Централната избирателна комисия ще предоставя достъп до изходния код от машинното гласуване на партии и коалиции, прескочили 4-процентната бариера на последните парламентарни избори, записаха окончателно депутатите с приетите поправки в Изборния кодекс.

Достъпът до кода и останалата електронна документация няма да може да се предоставят 10 дни преди изборния ден.

Депутатите прегласуваха и отхвърлиха на второ четене предложението на ДПС да се гласува само с хартиени бюлетини, необходимо за въвеждане на нов тип машини.

Отделно парламентът отхвърли и предложението на ДПС за въвеждане на машини с оптични устройства за сканиране, с които да се броят гласовете.

Разискванията продължават и през нощта. Мнозинството в парламента удължи пленарното заседание до окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс.

До 21:00 часа бяха гласувани едва една трета от предложенията в доклада.

Със 153 гласа "за" от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Възраждане" се записа окончателно, че отчитането на резултатите от машинното гласуване ще става с преброяване на бюлетините от машинния вот.

Предложението на правната комисия резултатът да се отчита само след ръчно преброяване на бюлетини от машинното гласуване не подкрепиха от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които предложиха отделни редакционни поправки, които по същество изискваха към протокола за ръчното преброяване да се прилага и разпечатан протокол от машината. Предложенията им бяха отхвърлени.

А преди полунощ Цончо Ганев от "Възраждане" направи предложение депутатите да изслушат химна на Република България в 00:00 часа. Предложението на Ганев дойде след като настъпи пореден спор на тема машинно отчитане на вота. Той обясни, че това може би ще прекрати споровете.

Предложението му внесе смут в иначе монотонното водене на парламентарния ред у председателстващият заседанието Росен Желязков от ГЕРБ. След лек смут и консултация с човек от техническия екип на парламента, той предупреди, че в момента системата на парламента не е в готовност да пусне химна, но "ако се наложи, аз ще го пусна от телефона си", успокои Желязков.

И подложи предложението на гласуване.

Докато течеше гласуването, видимо Желязков търсеше усилено нещо в телефона си.

В крайна сметка предложението бе прието, техниците на Народното събрание пуснаха химна на Републиката, и депутатите го изслушаха прави, макар с усмивка на уста.

Заседанието на депутатите продължава с гласуване на параграфите от Изборния кодекс, съобщи Блиц.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай